O starobný dôchodok žiadajte až po dovŕšení dôchodkového veku

Hoci sa od 1. januára tohto roka zmenil spôsob určovania dôchodkového veku (dôchodkový vek sa stanovuje v rokoch a kalendárnych mesiacoch a známy je päť rokov dopredu), nezávisle od situácie, v ktorej sa poistenec nachádza, naďalej platí, že žiadosť o starobný dôchodok možno podať najskôr dňom dovŕšenia dôchodkového veku.

23.10.2019 15:21
dôchodca, práca, kancelária Foto:
Ilustračné foto.
debata

Budúci dôchodcovia sa však nemusia obávať, že počas konania o priznaní dôchodku prídu o svoju penziu alebo jej časť, pretože po vydaní rozhodnutia o konečnej výške dôchodku im Sociálna poisťovňa dôchodok doplatí spätne odo dňa, v ktorom dovŕšili dôchodkový vek.

S prípravami na odchod do dôchodku treba začať skôr, aby vznikol dostatočný priestor na prípadné doplnenie chýbajúcich dokladov o obdobiach dôchodkového poistenia. Sociálna poisťovňa poistencom ponúka celý rad možností na overenie, resp. kontrolu vlastnej histórie prítomnosti v sociálnom systéme – od osobnej návštevy ktorejkoľvek pobočky cez telefonické alebo e-mailové kontakty až po získanie prehľadu prostredníctvom tzv. Grid karty alebo výpisu z Individuálneho účtu poistenca.

Krátko pred dňom dovŕšenia dôchodkového veku poistencom odporúča zarezervovať si konkrétny termín návštevy pobočky online cez rezervačný systém, ktorý je súčasťou webovej stránky Sociálnej poisťovne. Všetky ďalšie informácie ponúka aj osobitná príručka Chystáte sa do dôchodku?, ktorú Sociálna poisťovňa pripravila pre svojich poistencov.

V septembri 2019 Sociálna poisťovňa prijala 4 342 nových žiadostí o starobný dôchodok, čo je takmer polovica zo všetkých nových žiadostí o niektorú z dôchodkových dávok v tomto mesiaci.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #penzia #starobný dôchodok #odchod do dôchodku