Prečo sa pri žiadostiach o pozostalostné dôchodky odlišuje postup Sociálnej poisťovne?

Prečo treba k žiadosti o vdovský, vdovecký alebo sirotský dôchodok v niektorých prípadoch predkladať doklady o dobe poistenia zomretého?

28.01.2020 12:06
vdova, smútok, starosti Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

To je častá otázka zo strany poistencov, ktorí pri spisovaní žiadosti nechápu požiadavku zo strany Sociálnej poisťovne. Vysvetlenie spočíva v tom, že treba rozlišovať, či poistenec žiada o pozostalostný dôchodok po poberateľovi dôchodku alebo po zomretom, ktorý nebol poberateľom žiadneho dôchodku.

Ak napríklad poistenec žiada o pozostalostný dôchodok po poberateľovi starobného dôchodku, ktorý popri poberaní dôchodku už nepracoval, stačí k spísaniu žiadosti o dôchodok predložiť len originál sobášneho a úmrtného listu. V takomto prípade Sociálna poisťovňa pozná výšku jeho dôchodku, od ktorého sa bude pozostalostný dôchodok odvodzovať.

Ak poistenec žiada o pozostalostný dôchodok po zomretom, ktorý bol aktívne pracujúci, k spísaniu žiadosti o pozostalostný dôchodok je potrebné predložiť aj doklady o všetkých dobách poistenia, ktoré nie sú v evidencii Sociálnej poisťovne. Dôvod je ten, že na výpočet pozostalostných dôchodkov potrebuje neskôr vypočítať dôchodok zomretého. A na to potrebuje všetky jeho odpracované obdobia.

Na spísanie žiadosti o pozostalostný dôchodok je vhodné, po vydaní úmrtného listu, objednať sa prostredníctvom rezervačného systému Sociálnej poisťovne cez jej webovú stránku – Objednajte si termín návštevy v pobočke. Poistencovi bude následne zaslaná informácia o potvrdení termínu a o dokladoch potrebných k spísaniu žiadosti o dôchodok.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #úmrtie #žiadosť #pozostalosť #pozostalostná dávka