Starobní a invalidní penzisti môžu pracovať bez obmedzení

Viac ako 200-tisíc slovenských penzistov popri poberaní dôchodku pracuje. Niektorí preto, lebo chcú byť ešte pracovne aktívni, iní zasa, lebo ich dôchodok by nepokryl náklady na domácnosť. Priemerný slovenský dôchodok totiž nedosahuje ani sumu 500 eur. Tisíce penzistov ale majú dôchodok oveľa nižší a prácou si tak zvyšujú svoju životnú úroveň.

01.07.2020 08:00
dôchodkyňa, práca, kvetinárstvo, písanie,... Foto:
Ľudia, ktorí si po dovŕšení dôchodkového veku vylepšujú svoj príjem prácou, majú nárok na viaceré výhody.
debata (6)

Ak človek dovŕši dôchodkový vek a začne poberať starobný dôchodok, neznamená to automaticky, že musí prestať pracovať. Starobní dôchodcovia môžu pracovať bez obmedzení. Môžu teda poberať dôchodok aj plat. Rovnako je to aj s invalidnými dôchodcami, ktorí tiež môžu popri poberaní invalidného dôchodku pracovať, ak im to ich zdravotný stav dovolí.

Nemusia sa obávať, že o invalidný dôchodok prídu. Inak je to ale s predčasnými penzistami. Tí môžu pracovať len na dohodu a zarobiť mesačne maximálne dvesto eur. Ich ročný príjem tak nesmie prekročiť 2 400 eur. Ak zarobia viac, Sociálna poisťovňa automaticky zastaví výplatu dôchodku.

Ľudia, ktorí si po dovŕšení dôchodkového veku vylepšujú svoj príjem prácou, majú nárok na viaceré výhody. Keď prestanú pracovať, môžu požiadať o zvýšenie dôchodku. Rovnako ako ostatní zamestnanci majú nárok aj na dovolenku, gastrolístky či nemocenské dávky. A ak ich vo firme pracuje viac ako 50, využiť môžu aj príspevok na rekreáciu.

Výhody môžu získať len tí penzisti, ktorí sú zamestnaní na pracovnú zmluvu. V takom prípade za nich zamestnávateľ odvádza poistné na dôchodkové či nemocenské poistenie. "Pracujúcim dôchodcom vzniká nárok na dávky podľa toho, aké povinné poistenie im vyplýva z pracovnoprávneho vzťahu, ktorý uzatvorili,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Peter Višváder. "Ak sú v riadnom pracovnom pomere, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, okrem týchto poistení za nich platí zamestnávateľ aj poistné na úrazové a garančné poistenie, ak má povinnosť byť garančne poistený. To znamená, že im môže vzniknúť nárok na nemocenské, úrazové a garančné dávky. Samozrejme, po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok,“ dodáva Višváder.

Na rozdiel od ostatných zamestnancov nemajú pracujúci penzisti nárok na dávky v nezamestnanosti, ak stratia prácu. Okrem toho, že pracujúci starobný dôchodca neplatí poistné na poistenie v nezamestnanosti, úrad práce nezaeviduje fyzickú osobu, ktorá má dôchodkový vek a bol jej priznaný starobný dôchodok. Po rozviazaní pracovného pomeru preto starobnému dôchodcovi nevznikne nárok na dávku v nezamestnanosti.

Ak majú pracujúci penzisti nepravidelný príjem alebo pracujú na akúkoľvek formu dohody, platia len poistné na starobné poistenie, obdobie práce sa im teda zaráta len na dôchodkové účely. Zamestnávateľ za nich platí aj úrazové a garančné poistenie, majú teda nárok aj na tieto dávky.

"Ak sú povinne poistené SZČO, platia poistné na starobné a nemocenské poistenie, obdobie sa im preto zhodnocuje na účely dôchodkových aj nemocenských dávok. Ak sú bez povinného poistenia, poistné neplatia, nevzniká im preto ani nárok na žiadne dávky,“ približuje Peter Višváder.

Sociálna poisťovňa zvyšuje penzie pracujúcim dôchodcom automaticky vždy od 1. januára za odpracované obdobie predchádzajúceho roka. "Dôchodca môže o takéto zvýšenie požiadať raz ročne, ale až keď ukončí poistný pomer. Ak ich má viac, musia byť ukončené všetky. Prihliada sa na zárobky zo všetkých poistných vzťahov pracujúceho dôchodcu,“ vysvetlil Višváder.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zvýšenie dôchodku #pracujúci penzisti #invalidný dôchodca