Starší byt vás vyjde lacnejšie aj o 70 000 eur!

Každý kupujúci si pri hľadaní nového bývania musí zodpovedať otázku, aký byt a v ktorej lokalite hľadá. Okrem lokality má na cenu bytu významný vplyv aj to, či vyberáme novostavbu, alebo starší byt.

17.11.2019 08:00
Bratislava, mesto, pohlad, petrzalka, panelak,... Foto: ,
Ak kupujúci hľadá starší byt, ale po kompletnej rekonštrukcii, cena vo vybraných lokalitách narastie plošne približne o 25 000 eur.
debata (1)

Novostavba býva logickou prvou voľbou väčšiny záujemcov, v prospech starších bytov ale hovorí nižšia cena. Ceny starších bytov v rovnakej lokalite a podobnej výmere sú na Nehnuteľnosti.sk aj o 70 000 eur nižšie.

Kým staršie byty môžu byť v pôvodnom stave, ale aj kompletne zrekonštruované, nové byty zasa môžu byť v stave holobytu, niektoré v štandardnom alebo dokonca nadštandardnom prevedení. Najväčší cenový rozdiel pozorujeme medzi starými bytmi v pôvodnom stave a novostavbou.

Z ponúkaných bytov na portáli Nehnuteľnosti.sk sme vybrali trojizbové byty s približnou výmerou 70 m2 v bratislavských mestských častiach Petržalka a Nové Mesto, ako aj v Košiciach časť Západ. Kým trojizbový byt v pôvodnom stave môžete kúpiť v Košiciach už za 100 00 eur, v Petržalke zaplatíte 138 000 eur a v Novom Meste až 156 000 eur. Ak kupujúci hľadá starší byt, ale po kompletnej rekonštrukcii, cena vo vybraných lokalitách narastie plošne približne o 25 000 eur. Tento rozdiel bol jednotný v každej z vybraných lokalít a odráža približnú cenu bežnej investície do rekonštrukcie trojizbového bytu. V prípade kúpy novostavby už cena predstavuje aj rozdiely v danej lokalite, ako aj kvalitu stavby. Príplatok za podobný typ bytu je v rozmedzí od 35 000 do 50 000 eur.

„Maximálne rozdiely medzi bytom v pôvodnom stave a bytom v novostavbe môžeme v bežných sídliskových štvrtiach ohraničiť hodnotami okolo 60 000 – 70 000 eur na byt. Byt v novostavbe si po kúpe, samozrejme, bude ešte vyžadovať určité investície do zariadenia. Je však predpoklad, že by mal mať nižšie prevádzkové náklady. V staršom byte nás rekonštrukcia bude skôr či neskôr čakať v budúcnosti, a vo väčšine prípadov majú staršie byty aj vyššie prevádzkové náklady,“ konštatujú analytici Nehnuteľnosti.sk

Nové byty predstavujú na začiatku hľadania logickú alternatívu pre každého záujemcu. Až neskôr po prepočítaní cenových kalkulácií prichádza aj k zvažovaniu staršieho bytu. Cenový rozdiel na úrovni 50 000 alebo 70 000 eur už každý klient pocíti aj v nižších mesačných splátkach hypotéky, ako aj na svojej celkovej zadlženosti.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom o hypotékach

Ako zaplatiť nové bývanie

Banky aj stavebné sporiteľne ponúkajú na kúpu bývania viacero typov pôžičiek, požičať si na vybrané účely možno aj od Štátneho fondu rozvoja bývania. Ten ponúka dokonca úvery určené mladomanželom, takzvanú mladomanželskú pôžičku.

Pri výbere vhodného úveru závisí predovšetkým od účelu, na aký si chce klient požičať. Ak rozmýšľa nad riešením svojho bývania, na tento účel slúži práve úver na bývanie alebo hypotekárny úver. Vďaka tomu, že sú tieto úvery zabezpečené nehnuteľnosťou, banky ich poskytujú s výrazne nižšou úrokovou sadzbou ako úvery spotrebiteľské.

Záujemcovia o úver často posudzujú výhodnosť úveru len podľa výšky úrokovej sadzby, ale za hypotéku zaplatia v skutočnosti viac, ako je len istina s úrokom. Na objektívnejšie porovnanie slúži RPMN, čiže ročná percentuálna miera nákladov. V RPMN sú zahrnuté rôzne poplatky spojené s poskytnutím úveru ako napríklad poplatok za poskytnutie, za podanie návrhu na vklad záložného práva na katastri, odmena znalca za vyhotovenie znaleckého posudku a ďalšie veci.

Ak klient chce úver rýchlejšie splatiť, mal by zvážiť v bankách aj možnosti mimoriadnych splátok. Inak zase treba postupovať pri človeku, ktorý nemá vlastné zdroje a potrebuje prefinancovať čo najvyššiu sumu úveru, čo však už určite nebude s najnižšou úrokovou sadzbou. Pre mnohých je zase podstatným kritériom to, aby si zabezpečili nemennosť mesačnej splátky čo najdlhší čas. Preto musia dobre zvážiť fixáciu úrokovej sadzby.

Chybou je, ak sa klient uspokojí s prvou ponukou hypotéky, ktorú dostane. Najčastejšie žiada o hypotéku v banke, kde má účet, s tým, že v nej určite dostane najvýhodnejšie podmienky. Nemusí to tak byť. Každá banka má iný pohľad na klienta a závisí od interných kritérií jednotlivých bánk, akú hypotéku a s akými podmienkami napokon dostane. Jednou z najpodstatnejších podmienok na poskytnutie hypotéky je posúdenie schopnosti žiadateľa úver splácať.

Pri riešení otázky financovania bývania býva často problém výška poskytnutej sumy. Mnohým žiadateľom pre prísnejšie podmienky schválená suma nestačí a hľadajú možnosti, ako hypotéku dofinancovať. V súčasnosti podlieha poskytovanie úverov na bývanie prísnejším podmienkam. NBS obmedzila objemy hypoték a priniesla rôzne opatrenia, ktorých snahou je zamedziť prílišnému zadlžovaniu sa obyvateľstva. Klienti si začínajú uvedomovať, že sporenie prostriedkov na riešenie bytovej otázky je dnes už skôr nevyhnutnosťou. Musia si pripravovať zdroje, ak chcú v budúcnosti riešiť otázku spojenú s bývaním. Keďže dnes už banky neposkytujú úvery na plnú hodnotu nehnuteľnosti, ale maximálne na 80 % hodnoty, klienti často hľadajú možnosti dofinancovania. Preto sú nasporené prostriedky cez stavebné sporenie významnou pomocou.

Inou možnosťou, ako získať rozdiel kúpnej ceny medzi poskytnutou hypotékou a cenou kupovanej nehnuteľnosti, je založenie ďalšej nehnuteľnosti alebo využitie niektorého typu spotrebného úveru, či úveru na bývanie. Zvyčajne ide o pôžičky so zvýhodnenou úrokovou sadzbou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #byty #ceny nehnuteľností