Ktorý vitamín najviac chýba seniorom?

Únava, nedostatok energie, ale dokonca aj zmeny nálady a poruchy sústredenia. Keď sa u starších ľudí hlásia o slovo spomínané problémy, príčinou nemusia byť zdravotné komplikácie. Ale absencia dôležitého vitamínu.

16.11.2019 07:00
slnečnica, seniori, dôchodca, záhrada Foto:
Seniori sa často potykajú s rýchlejšou unaviteľnosťou.
debata (1)

Ľudia nad 65 rokov trpia podvýživou

Nedostatočná výživa môže u ľudí vo vyššom veku spôsobovať nízke hladiny vitamínu B12. Kobalamín, ako sa odborne hovorí tomuto vitamínu chýba podľa výskumov až 40 % populácie. Nové výskumy presviedčajú, že nedostatkom vitamínu B12 trpí až 30 % ľudí nad 65 rokov. Vitamín B12 sa podieľa na tvorbe červených krviniek, prospieva dobrej nálade, zvyšuje energiu, cibrí pamäť, ochraňuje srdce a zlepšuje trávenie. Rovnako štartuje metabolické funkcie, vrátane tvorby enzýmov a chváli sa aj udržiavaním správnej hormonálnej rovnováhy, nervového a kardiovaskulárneho systému. V prípade, že telo zúfalo volá po doplnení vitamínu B12, môže dochádzať ku chronickej únave, poruchám nálady, depresii a chronickému stresu.

Ako potlačiť únavu

Seniori sa často potykajú s rýchlejšou unaviteľnosťou. Aj v tomto prípade prichádza na pomoc vitamín B12, ktorý sa podieľa na látkovej premene (metabolizme) tukov a sacharidov. Spomedzi posledných menovaných látok je práve glukóza dôležitým zdrojom energie pre ľudské telo. Ak dochádza k poklesu hladín krvného cukru, dostavujú sa pocity únavy a napätia. So spomínaným vitamínom ráta aj nervový systém, ktorý pomáha pri správnej kontrakcii svalov a rovnako ich zbavuje vyčerpania a únavy. Nakoľko sa seniori trápia vo veku nad 65 rokov pravidelnou stratou chuti do jedla, kobalamín zvyšuje primerane chuť do jedla. Výsledkom nie je zákonite prírastok na hmotnosti, ale skôr celkové zlepšenie zdravia z dôvodu odstránenia podvýživy.

Proti demencii

Starší ľudia oceňujú aj schopnosť vitamínu B12 zlepšovať pamäť a znižovať riziko vzniku degeneratívnych ochorení mozgu. Nízke hladiny tejto mikroživiny spôsobujú vznik neurologických a psychiatrických porúch. Výskum publikovaný v International Psychogeriatrics skúmal vplyv vitamínu B12 na kognitívne funkcie, akými sú pamäť, reč, učenie, schopnosť sústredenia. Vedci zistili, že nízke hladiny vitamínu B12 sú spojené s Alzheimerovou chorobou, demenciou a Parkinsonovou chorobou.

Preč s depresiou

Najviac diskutovanou témou je schopnosť vitamínu B12 pozitívne ovplyvňovať náladu. K základným poruchám nálady patria depresia a úzkosti. Nakoľko uvedená látka dokáže chrániť nervový systém pred poškodením, priamoúmerne tejto skutočnosti sa zlepšuje aj nálada a celkové psychické zdravie. Vitamín B12 je spolu s kyselinou listovou skvelým pomocníkom pri regulácii stresu. Zaujímavú mikroživinu si pochvaľuje aj srdce, nakoľko znižuje hladinu homocysteínu v krvi. Ak je ho v ľudskom organizmu menej, znižuje sa riziko výskytu srdcového infarktu aj mozgovej príhody.

Kde nájdeme B12?

Netreba zabúdať aj na skutočnosť, že kobalamín zvyšuje hladiny dobrého (HDL) cholesterolu a naopak znižuje hladiny zlého (LDL) cholesterolu. Z tohto dôvodu sa znižuje tvorba nebezpečných povlakov v cievach, dochádza k zmierneniu aterosklerózy a vysokému krvnému tlaku. Vitamín B12 je nevyhnutný pre zdravú pokožku, vlasy a nechty, pretože hrá hlavnú úlohu v reprodukcii buniek. Vďaka tomu znižuje začervenanie pokožky, suchosť, zápaly, psoriázu, ekzémy a starecké škvrny. Výborným zdrojom vitamínu B12 sú predovšetkým potraviny zo živočíšnych zdrojov, a to napríklad hovädzia pečeň, mäso, treska, mliečne výrobky, syry a vajíčka. Malé množstvá vitamínu B12 sa nachádzajú napríklad v špenáte, ale tiež kvasniciach a kvasenej kapuste.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Treska so zeleninou na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #únava #demencia #vitamín #vitamín B12