Prečo sa v starobe stráca pružnosť pokožky?

Hoci sa môže zdať, že sa vo vyššom veku musíme zmieriť s pribúdajúcimi vráskami a ovisnutou kožou, opak je pravdou.

11.07.2020 06:00
seniori, stará žena, babka Foto:
Kolagén patrí do skupiny bielkovín a k jeho poklesu dochádza približne po tridsiatom piatom roku života. Zvlášť si tento úbytok všímajú ženy, ktoré majú jemnejšiu a hladšiu pleť než muži.
debata (3)

Existuje totiž zázračná bielkovina, ktorá dokáže omladiť pleť aj o niekoľko rokov. Starší ľudia ju potrebujú o čosi viac než mladšie generácie.

Proteín, ktorý treba aj vo vyššom veku

Kolagén patrí do skupiny bielkovín a k jeho poklesu dochádza približne po tridsiatom piatom roku života. Zvlášť si tento úbytok všímajú ženy, ktoré majú jemnejšiu a hladšiu pleť než muži. Kolagén tvorí asi tretinu celkového proteínu, ktorý sa nachádza v ľudskom tele a popri jeho schopnosti zabezpečovať pružnú a pevnú pleť sa oceňuje aj mnoho jeho ďalších pozitívnych účinkov na ľudský organizmus. V tele vytvára spojivové vlákna, ktoré dodávajú potrebnú štruktúru mnohým tkanivám a orgánom. Najviac si ho však užívajú koža, kosti, zuby, ale aj chrupavky. So starnutím sa spája úbytok tejto dôležitej látky. Pokožka sa začne uvoľňovať, stráca pružnosť a na svetlo sveta sa dostávajú vrásky. Časom výraznejšie, hlboké, ktoré je už ťažko odstrániť.

Pleť spevní aj cvičenie

Poznáme viacero typov kolagénu. Prvý typ vytvára spojivové tkanivá kože, kostí, šliach, väzov a zubov. Ďalší v poradí sa nachádza v chrupavkách. Tretí typ poskytuje tvar a pevnosť pokožke, svalom, ale aj krvným cievam. Poslednú skupinu tvorí kolagén, ktorý je zložkou bunkových membrán. Tvorbu spomínanej látky podporujú niektoré potraviny bohaté na aminokyseliny, ktoré sú základnou súčasťou stavebných látok organizmu, bielkovín. Výskum z minulého roku sa zameral na koncentráciu aminokyselín v krvi po konzumácii bielkovín z mlieka a napríklad aj kostného vývaru. Autori štúdie tiež potvrdili, že kolagén sa rýchlejšie uvoľňuje vo väzoch a šľachách počas cvičenia. Konzumácia potravín bohatých na aminokyseliny glycín a leucín, a to najmä mliečnych výrobkov a vývaru podporovala tvorbu kolagénu.

Podporia ho vitamín C aj zinok

Výborným zdrojom kolagénu je mäsový vývar, chrupavky, mäso, ryby, vajíčka. Pri syntéze tohto proteínu pomáhajú aj niektoré mikroživiny, a to najmä vitamín C a zinok. Kyselina askorbová známa viac ako vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, bobuľovitom ovocí a vo vyššom množstve v paprike, listovej a hlúbovej zelenine. Zinok sa nachádza v obilninách, celozrnnom pečive, mäse a mliečnych výrobkoch. Dobrými účinkami na kvalitu pleti sa chváli nielen kolagén zo stravy, ale aj z výživových doplnkov. Ide o hydrolyzovaný (chemicky spracovaný) kolagén, ktorý dokáže zažívací trakt o čosi lepšie tráviť, čím sa v neporušenej podobe dostáva do kože a kĺbov. Spomínaná látka sa osvedčila najmä u žien po menopauze a pri hlbokých vráskach. Okrem toho poskytoval telu dostatok hydratácie a pružnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #pleť #pokožka #proteín #kolagén