Ktoré potraviny nás robia vo vyššom veku chytrými?

Spomalené myslenie, zabúdanie či podráždenosť. Problémy, ktoré dokážu seniorom poriadne skomplikovať život. Tieto potraviny podporia mozgové funkcie starších ľudí.

02.08.2020 06:00
parkinson, alzheimer, mozog, hlava Foto:
Nedostatok omega-3 mastných kyselín, ako sa odborne nazývajú spomínané živiny, vyvoláva u seniorov pokles mentálnych schopností.
debata

Tuky čo neškodia

S pribúdajúcim vekom dochádza k znižovaniu koncentrácie zdravých tukov v krvi. Nedostatok omega-3 mastných kyselín, ako sa odborne nazývajú spomínané živiny, vyvoláva u seniorov pokles mentálnych schopností. Kognitívne funkcie súvisia s pamäťou, sústredením, ale aj takzvaným jasným myslením. Ideálnym zdrojom zdravých tukov zo živočíšnej ríše sú morské mastné ryby. Tuk v týchto pokrmoch pohladí nielen mozog, ale aj srdce a cievy. Zaraďujeme sem slede, makrelu, ale aj lososa. Ten obsahuje vysoké množstvo omega-3 mastných kyselín a najmä kyselinu v skrátenom označení DHA. Uvedená látka zlepšuje činnosť mozgu, rozjasňuje myslenie a takisto bojuje proti ranným príznakom Alzheimerovej choroby.

Zlepší pamäť, pomôže srdcu i žalúdku

Maliny, čučoriedky, černice a množstvo ďalších bobuľovitých plodov, ktoré sa tešia obľube najmä v letnej sezóne sa chvália obsahom rastlinných flavonoidov. O týchto látkach je známe, že majú schopnosť posilňovať pamäť. Ideálnym riešením na zabezpečenie dostatočného množstva bobuľovitého ovocia je jeho kombinácia s ovsenými vločkami alebo inými obilninami a ich konzumácia najmenej trikrát do týždňa. Spomínané ovocie sa okrem toho pýši obsahom látok zvaných antokyány, ktoré zaraďujeme medzi vo vode rozpustné farbivá. Prvá časť slova znamená v gréčtine kvet a druhá predstavuje oceľovomodrú farbu. Antokyány prospievajú ľudskému mozgu, ale takisto chránia srdce a cievy. Starší ľudia ocenia aj ich schopnosť rýchlejšie hojiť rany a žalúdočné vredy.

Aj v ovocí sú tuky

Avokádo, maslové ovocie, ktoré zasýti a ľudskému telu zapraje zdravie. K jeho prednostiam patria tiež zdravé tuky, tentoraz zo série mononenasýtených kyselín, ktoré pomáhajú cibriť mozog, zlepšujú pamäť, učenie a schopnosť rýchlej reakcie. Tento druh prospešných tukov sa neukladá na stenách ciev vo forme cholesterolu, ale naopak proti zlému cholesterolu v krvi bojuje. Okrem toho sa avokádo hrdí aj obsahom vitamínu K a folátov, ktoré sú mimoriadne dôležité pri ochrane mozgu pred mŕtvicou. Kombinácia týchto látok účinne bojuje proti vzniku krvných zrazenín v mozgu. Avokádo, alebo tiež hruškovec americký, je bohatý na vitamíny skupiny B a vitamín C. Posledný uvedený vitamín chráni mozog pred oxidačným stresom, alebo inak povedané, pred starnutím.

Šálka kávy povzbudí ducha

Káva povzbudzuje nielen telo, ale aj myseľ. Úspech sa pripisuje najmä dvom zložkám čierneho moku, a to kofeínu a antioxidantom. Prvá spomínaná zlúčenina patrí medzi prírodné alkaloidy, ktoré majú silný stimulačný účinok na organizmus. Antioxidanty bojujú proti zápalom a starnutiu nervového tkaniva. Káva si zaslúži obdiv aj za schopnosť potláčať rôzne neurodegeneratívne ochorenia, ktoré zvyknú trápiť najmä starších ľudí. Ide o Parkinsonovu a Alzheimerovu chorobu. Kombinácia týchto látok zlepšuje náladu, koncentráciu a mentálnu výkonnosť. Pri predávkovaní kofeínom však nastávajú rôzne zdravotné problémy, ktoré sa prejavujú náladovosťou, podráždenosťou a úzkosťou.

Video
Populárny taliansky dezert, ktorý nemá ešte ani 100 rokov

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Pravé Tiramisu na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Alzheimerova choroba #mozgová aktivita #myslenie