Ktoré potraviny pomôžu seniorom pri znížovaní krvného tlaku?

Tichý zabijak. Aj takto sa označuje hypertenzia. Vážne ochorenie, ktoré prichádza nenápadne a dokáže narobiť poriadne zdravotné problémy. Ako sa ubrániť vysokému krvnému tlaku jednoduchými zmenami v jedálničku?

15.08.2020 06:00
mango Foto:
Medzi potraviny, ktoré znižujú krvný tlak zaraďujeme jedlo bohaté na vlákninu, beta-karotén a omega-3 mastné kyseliny. Patrí k nim aj mango.
debata (2)

Pozor na tuk a cukor

Podľa Americkej asociácie srdcových chorôb sa definuje vysoký krvný tlak ako sila krvi, ktorá prúdi srdcom a neúmerne tlačí na cievy. Hypertenzia tak zvyšuje riziko srdcového infarktu, mozgovej príhody a ďalších zdravotných problémov. Vysoký krvný tlak provokuje množstvo faktorov vrátane nadmerného stresu, alkoholu, fajčenia a nedostatku pohybu. Pri diéte, ktorá sa zameriava na znižovanie tlaku krvi sa zo stravovacieho plánu vylučujú potraviny bohaté na sodík, akými sú údené lahôdky, salámy, mastné a slané jedlá. Nebezpečné sú aj nasýtené mastné tuky, ktoré sú v bravčovom mäse či slanine. Zabúdať však netreba ani na cukor. Nadbytočné zásoby cukru sa ukladajú v ľudskom tele v podobe tuku a spôsobujú nadváhu a obezitu, ktoré napokon vyústia do zvýšenia krvného tlaku.

Chutné mango zníži tlak

Medzi potraviny, ktoré znižujú krvný tlak zaraďujeme jedlo bohaté na vlákninu, beta-karotén a omega-3 mastné kyseliny. Patrí k nim aj mango, ktoré je skvelým zdrojom vlákniny a provitamínu A (beta-karotén). Spomínaná látka sa mení v ľudskom telo na vitamín A. Podľa nedávneho výskumu pridávanie potravín bohatých na beta-karotén do jedálnička preukázateľne znižuje hladiny cholesterolu aj riziko vysokého krvného tlaku. Mango sa môže pochváliť aj vysokým obsahom vitamínu C, ktorý zlepšuje elasticitu krvných ciev.

Nezabúdajte na celozrnné potraviny

Aj vláknina pomáha znižovať krvný tlak. Ide o druh sacharidu, ktorý sa nachádza najmä v ovocí, zelenine a celozrnných potravinách akými sú ryža, cestoviny či zemiaky. Vláknina bráni rýchlemu uvoľňovaniu cukru do krvi, čo má za následok kontrolu nad hormónom inzulínom. Pomáha tak chrániť pred cukrovkou, obezitou, čím nepriamo bojuje proti zvyšovaniu krvného tlaku.

Aj lacnejšie alternatívy rýb

Ryby sa považujú za kvalitné jedlo, ktoré sa pýši veľkým množstvom bielkovín, minerálov, ale aj zdravých tukov. Toto pomenovanie si vyslúžili najmä omega-3 mastné kyseliny a na rozdiel od takzvaných nezdravých tukov majú za úlohu zlepšovať činnosť srdca, ciev a mozgu. Dokážu účinne bojovať proti vysokému krvnému tlaku a zároveň znižujú riziko srdcového infarktu či mozgovej mŕtvice. Ideálnym jedlom z tejto skupiny potravín sú najmä losos, makrela či sleď. Lacnejšou, ale tiež veľmi zdravou rybacou alternatívou sú sardinky, ktoré pokryjú potrebu omega-3 mastných kyselín. Sardinky potešia vo forme zdravej nátierky, ktorú je ideálne kombinovať s nízkotučným roztierateľným syrom, jarnou cibuľkou, kúskom masla a bylinkami.

Zdravá náhrada sladkostí

Konzumácia sladkostí sa tiež spája s rizikom vysokého krvného tlaku. Napolitánky, zákusky či koláče obsahujú veľa nezdravého stuženého rastlinného tuku v kombinácii s rafinovaným cukrom, ktoré neprospievajú zdraviu srdca a ciev. Výnimkou je napríklad tmavá čokoláda, ktorá sa hravo popasuje s vysokým krvným tlakom. Obsahuje flavonoidy, látky potrebné na zlepšovanie elasticity ciev. Pri výbere čokolády však pozorne čítajte informácie na etikete. Vyberajte si také druhy horkej pochúťky, ktoré majú nižšie množstvo cukru a vyšší obsah kakaa v sušine. Mliečna čokoláda sa nepovažuje za zdravú alternatívu tej horkej. Pridaná mliečna zložka totiž deaktivuje zdravé látky zvané antioxidanty, ktoré chránia ľudské telo pred zápalovými ochoreniami a tiež pred chorobami kardiovaskulárneho systému.

Video
Nátierka z manga, prípadne dip ku grilovačke

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Mangové čatní na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #jedálniček #hypertenzia