Čo dokážu jablká so zdravím seniora?

Jablká obsahujú chemické látky zvané fytonutrienty, ktoré pomáhajú znižovať riziko výskytu srdcovocievnych chorôb. Proti chorobám bojujú na viacerých frontoch a jedným z nich je aj ťaženie proti ukladaniu cholesterolu na stenách ľudských ciev. Výskumy potešia najmä starších ľudí.

22.10.2020 06:00
jablko, jablká Foto:
Jablká sa chvália aj svojimi pozitívnymi účinkami v boji proti rakovine.
debata (5)

Výskumy preukazujú, že blahodarné účinky na znižovanie množstva zlého cholesterolu v krvi má už polovica pohára čerstvého jablkového džúsu alebo dva kusy tohto ovocia. Štúdia, ktorú zverejnil časopis American Journal of Medicinal Food presviedča, že fytonutrienty obsiahnuté v jablkách majú podobné silné antioxidačné účinky ako látky, ktoré sa bežne vyskytujú v čaji a červenom víne. Počas výskumu vedci podávali dospelým ľuďom dve jablká, alebo alternatívne šťavu z tohto ovocia. Výsledky boli prekvapivé. Doba, ktorá je zvyčajne potrebná na odbúravanie cholesterolu z tela sa po šiestich týždňoch vďaka konzumácii chutného ovocia zrýchlila až o 6 %.

Zlý cholesterol riešia aj sušené plody

Podobný výskum sa uskutočnil aj na univerzite v Severnej Karolíne. Tentoraz si však odborníci vzali na mušku sušené jablká. Zámer bol jednoduchý. Zistiť, či dokáže aj ovocie zbavené vody regulovať hladiny cholesterolu v organizme. Skúmaním sa zistilo, že stačí 75 gramov sušených jabĺk denne, čo sú približne dve čerstvé jablká, a dochádza k znižovaniu zlého cholesterolu v tele. Výskum sa zameral predovšetkým na ženy po menopauze a zistil, že staršie dámy zaznamenali po 3 – 6 mesiacoch konzumácie sušených jabĺk výrazný úbytok cholesterolu.

Do boja proti rakovinovým bunkám

Jablká sa chvália aj svojimi pozitívnymi účinkami v boji proti rakovine. Za tento úspech vďačia najmä flavonoidom, ktoré napríklad pomáhajú znižovať riziko vzniku rakoviny pankreasu o vyše 20 %. V šupke tejto potraviny sa tiež vyskytujú látky zvané triterpenoidy, ktoré majú silné protirakovinové účinky a zvlášť dôležité sú v rámci ochrany tela pred zhubným ochorením prsníka, hrubého čreva a pečene.

Posilnia kostí seniorov

I keď to možno nie je všeobecne známe, jablká obsahujú aj malé množstvá vápnika. Spomínaná minerálna látka zlepšuje hustotu kostrového tkaniva a pôsobí tak preventívne proti osteoporóze a zlomeninám, ktoré sú spôsobené pádom a úrazom. V sladkom ovocí sa tiež nachádza živina s nevšedným názvom floridzin, ktorá je nápomocná najmä u žien po prekonaní klimaktéria, kedy pomáha regulovať hladiny hormónov v tele. Starší ľudia, ktorí pravidelne konzumujú jablká majú vraj väčšiu šancu vyhnúť sa Parkinsonovej chorobe, ktorá stojí za degeneráciou nervových buniek. Tie za normálnych okolností produkujú hormón dopamín, ktorý upravuje viaceré duševné funkcie človeka.

Veľa mikroživín, málo kalórií

Jablko obsahuje desiatky minerálnych látok a vitamínov. Okrem vápnika má aj horčík, železo a fosfor, ktorý je napríklad potrebný pre zdravie kostí a zubov. Nechýba ani draslík, ktorý chráni srdce. Z vitamínov sa pýši obsahom kyseliny listovej (vitamín B9), ďalších vitamínov B, vitamínom A, E a C. Veľkú časť plodu tvorí voda. Sto gramov jablka má približne 40 kcal. Väčšina energie patrí asi 12 g sacharidov. Priemerné jablko obsahuje vyše 3 g vlákniny.

Video
Jablká a karamel patrili vždy k sebe. Koláč moderátorky Adriany Polákovej má v sebe obe tieto suroviny, a navyše neobsahuje lepok. Podľa jej slov, tento obrátený koláč žne úspechy všade, kde sa podáva.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #cholesterol #jablko #srdcovo-cievne ochorenia