Srdciam pomáha víno, ale čo ak nechceme alkohol?

Zatiaľ čo množstvo štúdií poukazuje na pozitívny vplyv červeného vína na srdcia starších ľudí, podobný účinok má aj jeho nealkoholický variant. Kardiovaskulárne funkcie na podobnej úrovni ochráni aj obyčajná hroznová šťava.

24.10.2021 06:00
hrozno, Matyšák Foto:
Ako si pripraviť lahodný hroznový nápoj?
debata

Hroznová šťava je vhodná pre tých, ktorí nemajú blízko k alkoholu a zároveň sa túžia postarať o zdravie srdcového svalu. Spomínaný nápoj obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré pôsobia proti vírusom, ale aj baktériám. Medzi základnú úlohu týchto látok patrí aj schopnosť potláčať zápaly v ľudskom tele, ktoré sú príčinou mnohých chorôb u starších generácií ľudí.

Antioxidanty pôsobia proti takzvaným voľným radikálom, ktoré poškodzujú bunky v tele a v krajných prípadoch spôsobujú rôzne druhy rakoviny. Seniori si vďaka týmto živinám posilňujú imunitný systém, chránia sa pred kašľom, prechladnutím a chrípkou. Starší ľudia sa môžu tešiť aj pozitívnemu vplyvu antioxidantov na fungovanie mozgu, pričom najviac kladných účinkov sa objavuje v súvislosti s posilňovaním pamäti.

hrozno Čítajte viac Hrozno: Najzdravšia sladkosť, navyše chráni srdce

Výskum potvrdil silu hrozna

Ďalším bojovníkom v boji proti srdcových a cievnym ochoreniam sú flavonoidy. Hroznová šťava je plná týchto látok, ktoré sa starajú najmä o znižovanie škodlivého (LDL) cholesterolu. Existuje aj jeho náprotivok takzvaný dobrý (HDL) cholesterol. Ten zlý sa však hromadí na stenách ciev, pričom v kritických situáciách sa tieto môžu upchať a vznikne životu nebezpečný srdcový infarkt.

Flavonoidy úspešne zápasia aj s kôrnatením tepien, ktoré vďaka cholesterolu strácajú svoju pružnosť a funkčnosť. Podľa štúdie publikovanej v časopise Circulation pomohla hroznová šťava znížiť LDL cholesterol v krvných cievach už počas štrnástich dní.

Účinný aj proti rakovine

Šťava z hrozna sa pýši aj vysokým obsahom polyfenolov, ktoré prispievajú k zlepšeniu kognitívnych funkcií, najmä pamäti. Tieto látky pôsobia antioxidačne a protizápalovo, čím sa znižuje výskyt chronických chorôb. Zabúdať však netreba ani na to, že hrozno obsahuje aj veľa kľúčovej minerálnej látky pre srdcia seniorov. Ide o draslík, ktorý upravuje krvný tlak a zlepšuje stav srdcového svalu. Hroznová šťava sa môže pochváliť aj látkou, ktorú poznáme pod názvom resveratrol. Spomínaná živina sa pomáha predchádzať tvorbe nádorov a rakovine.

21-vino-3x Čítajte viac Dokáže červené víno pomôcť starším ľuďom?

Nehodí sa do diéty, ale je to vitamínová bomba

Nápoj z hrozna patrí medzi kalorické potraviny. Obsahuje približne najviac sacharidov, minimum tukov a bielkovín a slušné množstvo vlákniny, čo je približne 2 – 3 g vlákniny na 100 g hrozna. Z vitamínov má vitamíny A, C, vitamíny skupiny B. Z minerálnych látok mu okrem spomínaného draslíka dominujú horčík, vápnik, ale aj selén, mangán a meď.

Vitamín A zlepšuje zrak a stav pokožky. Okrem toho sa osvedčila aj jeho schopnosť preventívne pôsobiť na ľudský organizmus pri ochrane pred Covid-19. Vitamíny skupiny B sa podieľajú na lepšom spracovávaní tukov, bielkovín a sacharidov. Minerál horčík pomáha proti únave a kŕčom. Vápnik posilňuje zuby. Selén, mangán a meď majú za úlohu chrániť organizmus pred vírusovými ochoreniami.

Ako si pripraviť lahodný hroznový nápoj?

Poslúžia na to dva väčšie strapce červeného hrozna, približne pol litra studenej vody, dve čajové lyžičky citrónovej šťavy, štipka soli, cukor a ľad. Hrozno je potrebné umyť studenou vodou a precediť. Do mixéra pridáme vodu, hrozno a cukor. Mixujeme dohladka, pričom následnú zmes precedíme a dužinu odstránime. Na záver pridáme soľ, citrón a z povrchu šťavy odstránime sitkom bielu penu. Hroznový nápoj pred podávaním schladíme alebo doňho pridáme ľad.

Video
Jednoduchý špaldový koláčik s bielym hroznom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #víno #hrozno #červené víno #srdcovo-cievne ochorenia #hroznová šťava