Rebríčky: Ktoré stredné školy sú úspešné

Analytici z mimovládnej organizácie INEKO zostavujú každoročne rebríčky najúspešnejších škôl. Prvé priečky v kategórii stredných škôl za rok 2019/2020 obsadili Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove na Plzenskej a košické Gymnázium na Poštovej ulici.

05.03.2021 12:00
žiačka, úsmev, spolužiaci Foto:
Analytici upozorňujú, že rebríčky nehodnotia kvalitu školy komplexne, ale informujú o výsledkoch žiakov.
debata

Hodnotiacich kritérií je viac, medzi nimi aj mimoriadne výsledky žiakov * umiestnenia v súťažiach, výsledky štátnej školskej inšpekcie na školách, počty učiteľov a žiakov, vrátane informácií o počte žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Hodnotenie priradili všetkým školám s dostatočnou vzorkou žiakov a vypovedá o výsledkoch, ktoré na jednotlivých školách dosahujú.

Pri hodnotení kladú odborníci dôraz najmä na štyri aspekty * kvalitu pedagógov, ich odborné znalosti a motivácie pre vzdelávanie nad rámec základného učiva, prístup pedagógov, spôsob odovzdávania vedomostí a komunikácie so žiakmi, prístup pri domácich úlohách a skúšaní, ďalej stav a vybavenie školy, stav budov, tried, odborných miestností / dielní, používanie digitálnych technológií a tiež prostredie školy a klímu, pocit žiakov z prostredia školy, jej atmosféry i okolia a ponuky mimoškolských aktivít.

Kvalita na východe i v hlavnom meste

Spomedzi stredných škôl obhájila prvenstvo Stredná škola elektrotechnická na Plzenskej ulici v Prešove, rovnako ako druhá v poradí Stredná zdravotnícka škola na Farskej ulici v Nitre. Na tretie miesto sa dostala Obchodná akadémia na Račianskej 107 v Bratislave.

Medzi gymnáziami patrí prvé miesto Gymnáziu na Poštovej 9 v Košiciach, nasleduje Gymnázium Jura Hronca v Bratislave. Tretia je Škola pre mimoriadne nadané deti – Gymnázium na Teplickej 7 v Bratislave.

Analytici upozorňujú, že rebríčky nehodnotia kvalitu školy komplexne, ale informujú o výsledkoch žiakov. Výsledky vstupujúce do rebríčkov nezohľadňujú rozdiely medzi žiakmi jednotlivých škôl spôsobené inými faktormi, než je vzdelávací proces, napríklad rozdielmi v sociálnom zázemí, nepokrývajú celý obsah vzdelávania a nemerajú ani pridanú hodnotu školy, čiže to, aké zručnosti a vedomosti škola v danom období odovzdala svojim žiakom.

Rebríčky tak nemusia plne vypovedať o kvalite školy, môžu však byť užitočným pomocným ukazovateľom pri výbere školy a pritiahnuť záujem verejnosti k diskusiám o kvalite škôl. Pre získanie presnejšieho obrazu by sa rodičia mali učiteľov pýtať na ďalšie uplatnenie absolventov, či už v prijímaní na vyšší stupeň vzdelávania, alebo pri vstupe na trh práce. Dôležité sú aj informácie o účasti študentov na rôznych súťažiach, o technickom vybavení alebo o štruktúre predmetov.

Stredné odborné školy

1. SPŠ elektrotechnická, Plzenská 1, Prešov

2. Stredná zdravotnícka škola, Farská 23, Nitra

3. Obchodná akadémia, Račianska 107, Bratislava

4. Obchodná akadémia, Bernolákova 26, Zlaté Moravce

5. SPŠ elektrotechnická Karola Adlera 5, Bratislava

6. SZŠ, Záhradnícka 44, Bratislava

7. Obchodná akadémia, Kukučínova 2, Trnava

8. SPŠ J. M., Hurbanova 6, Banská Bystrica

9. Súkromná spojená škola (OA), Svätého Štefana 36, Štúrovo

10. SPŠ stavebná, Cabajská 4, Nitra

Gymnáziá

1. Gymnázium, Poštová 9, Košice

2. Gymnázium Jura Hronca, Novohradská 3, Bratislava

3. Škola pre mimoriadne nadané deti, Teplická 7, Bratislava

4. Gymnázium, Varšavská cesta 1, Žilina

5. Gymnázium Jozefa Lettricha, Jozefa Lettricha 2, Martin

6. 1. súkromné gymnázium, Bajkalská 20, Bratislava

7. Gymnázium, Grosslingová 18, Bratislava

8. Bilingválne gymnázium, Komenského 215, Sučany

9. Gymnázium bilingválne, Tomáša Ružičku 3, Žilina

10. Gymnázium J. A. Raymana, Mudroňova 20, Prešov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úspech #rebríček škôl #Kam na strednú školu