Radi by ste kvalitnú kávu? Musíte "študovať" obal

Mnohí si bez nej nevedia predstaviť deň, patrí k najpredávanejším potravinám a spolu s ropou aj k najobchodovanejším komoditám na svete.

02.03.2023 14:00
mladá žena si vychutnáva kávu, šálok kávy Foto:
K najväčším milovníkom kávy patria Fíni s ročnou spotrebou dvanásť kilogramov, len o dva menej si doprajú Nóri.
debata (8)

Tri kilogramy pripadajúce na každého Slováka sú v porovnaní s tým kvapkou v mori, no pôžitkári dobre vedia, že nie je káva ako káva. Viete, ako nájdete kvalitnú v predajni? Stávkou na istotu je zrnková nepomletá. "Ak majú zrnká vyváženú rovnomernú farbu, pekný lesk, rovnakú veľkosť a nie sú poškodené, kúpili ste si kvalitu,“ hovorí baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Čo napovie cena

Podľa legislatívy musí byť na etikete každého balenia kávy uvedený jej druh, teda, či ide o zrnkovú, mletú alebo rozpustnú (instantnú). Ďalším povinným údajom je identifikácia výrobcu, dovozcu alebo obchodníka, ďalej zloženie a množstvo, dátum minimálnej trvanlivosti a spôsob balenia.

Keďže káva musí byť zabalená v nepriesvitnom obale so znova uzatvárateľným zipsom a jednosmerným ventilom, ktorý pustí von CO2 po pražení, ale nepustí dnu kyslík, ktorý kávu zvetráva, zákazník sa nemôže pozrieť dovnútra, aby zistil, či je káva rovnakej veľkosti, farby, bez mastného povlaku a poškodenia. Teoreticky môže o kvalite napovedať cena. Ak je kilogram kávy lacnejší ako 20 eur, môže ísť o kávu nižšej kvality, pri cene pod 10 eur pôjde pravdepodobne o nízku kvalitu.

Arabika versus robusta

"Kvalitné kávy majú uvedené aj údaje o dátume i spôsobe praženia a o pôvode. O finálnej chuti a kvalite však nerozhoduje len jej pôvod a druh, ale aj čerstvosť a spôsob praženia. Ak si dal výrobca či pražiar námahu s tým, že tieto informácie na etikete uvádza, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že káva je kvalitná,“ vysvetľuje pražiar kávy Václav Faltus.

Ilustračné foto.

Na obale si môžete prečítať aj to, či ide o arabiku, robustu alebo ich zmes. "V ľuďoch je stále výrazne zakorenený mýtus, že arabika je tá dobrá a robusta menej vydarená odroda. V skutočnosti to však nie sú dve odrody, ale dva rôzne druhy kávy. Líšia sa počtom chromozómov, čo má vplyv na konečnú chuť a kyslosť. Nekvalitná arabika môže chutiť rovnako zle ako nekvalitná robusta,“ zdôrazňuje M. Matúšová a radí určite nekupovať kávu s poškodeným obalom či hraničným dátumom spotreby.

Dôležitá je aj hrúbka mletia

Zákazník má právo reklamovať kávu, ak je zvetraná alebo inak pokazená. "To však odhalíte, až keď ju pijete. Hoci môže mať veľa rôznych chutí a každému chutí iná, zatuchnutú a zvetranú naisto odhalí každý milovník tohto nápoja na prvý dúšok,“ vraví V. Faltus. Naopak, o vysokej kvalite kávy hovoria ďalšie, nepovinné údaje na obale. "Ak je na ňom uvedená odporúčaná hrúbka mletia a návod na ďalšiu prípravu, zrejme ju pražili a balili v spoločnosti, kde sa v tom vyznajú a záleží im na kvalite,“ dôvodí V. Faltus.

kava kavičkar Čítajte aj Odborník na výživu: Škodí káva zdraviu, alebo je to superpotravina?

Nesku vymysleli pre vojakov

Slováci obľubujú aj rozpustnú kávu, pijú ju asi tri percentá, v Taliansku si našla obľubu medzi dvanástimi percentami obyvateľov. Jej pôvod siaha do obdobia prvej svetovej vojny, keď sa hľadali spôsoby, ako zabezpečiť obľúbený nápoj vojakom. V zákopoch ich ňou zásoboval výrobca George Constant Louis Washington. Receptúru výroby rozpustnej kávy potom vylepšila švajčiarska firma Nestlé. Zrodila sa káva Nescafé a mnohí ju doteraz nazývajú "neska“.

"Asi by sme mali hovoriť skôr o kávovom nápoji, ktorý bol pôvodne vyrobený z kávových zŕn. No výrobcovia do nej okrem spracovaného výluhu z kávy niekedy pridávajú aj iné ingrediencie,“ upozorňuje baristka M. Matúšová. Napríklad pomleté figy alebo pomleté pražené obilniny. "Napriek tomu je isté, že instantná káva nikdy nebude mať toľko rôznych chutí a tónov ako káva pripravená z kvalitných a zo správne upražených kávových zŕn,“ dopĺňa V. Faltus.

Výhodou nesky je rýchla príprava, no podľa znalcov je jej kvalita a najmä povzbudzujúci účinok otázny. "Dôvodom nie je to, že je vyrobená z kávových zŕn pochybnej kvality, malých, nepravidelných a následne nerovnomerne upražených, často i prepražených, ale to, že sa vyrába z výluhu kávy. Povedané jednoduchšie, kávové zrná sa upražia, pomelú a urobí sa z nich káva. Väčšina vody sa následne odstráni a kávový výluh sa vysuší. A vy si potom zalejete šálku už raz zaliatej kávy,“ vysvetľuje pražiar V. Faltus.

káva, kofeín, ráno, životospráva, Čítajte aj Koľko šálok kávy denne je tak akurát? Srdciari pozor

Čo znamená fair a direct

Označenie produktov fair trade znamená, že farmár alebo pestovateľ dostal za svoju prácu férovo zaplatené. V kávovom svete to funguje tak, že farmár dostane určite viac zaplatené, ak kávu dobre spracuje a vytriedi.

Direct trade znamená, že pražiar nakupuje kávu od konkrétneho farmára. Sú však oblasti, kde farmári pestujú kávu v menšom a odnášajú svoju úrodu do väčších spracovateľských staníc. Za úrodu dostanú stále lepšie zaplatené, ako keby pestovali zeleninu, no nie tak dobre ako cez direct trade. Nie všetky farmy však vedia ponúknuť kávu priamo pražiarom a uzavrieť s nimi obchod.

Kvalitná káva v obchode:

  • nie je mletá
  • na obale má okrem povinných údajov – druhu, identifikácie výrobcu, obchodníka, zloženia a množstva, dátumu minimálnej trvanlivosti a spôsobu balenia, aj údaje o pôvode zŕn, spôsobe a dátume praženia
  • má i odporúčanie na spôsob mletia a následnej prípravy

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #káva #kvalita potravín #kvalita na pultoch #kávičkári