Hodnota pozemku sa určí podľa jeho polohy

Majitelia pozemkov by už mali od záhradkárov dostávať trhové ceny.

25.02.2011 06:30
plán, záhradka, záhradkári, dom, plány Foto:
Ilustračné foto
debata

Ako sa teraz budú oceňovať pozemky v záhradkových osadách?

Pri určení hodnoty znaleckým posudkom sa bude brať do úvahy najmä poloha pozemku – to znamená, čo je dnes bežné pri stanovení hodnoty nehnuteľnosti znalcom. Vlastníci teda nebudú ukrivdení.

Aká bude výška náhrady a z čoho sa bude platiť?

Bude často niekoľkonásobne vyššia ako doteraz stanovená zákonom a bude sa platiť z príjmov Slovenského pozemkového fondu. Ak niekto podľa doteraz platného zákona dostal napríklad 16 centov (5 korún) za štvorcový meter, podľa novej úpravy to môže byť aj 16 eur (500 korún).

Konanie o vysporiadaní vlastníctva v záhradkových osadách je v rôznych štádiách – buď ešte prebieha na pozemkových úradoch, alebo je už na Slovenskom pozemkovom fonde, alebo aj na súde. Aké budú mať ďalej možnosti záhradkári a vlastníci?

Ak vlastníkmi budú k 1. aprílu tohto roku záhradkári, a to na základe právoplatného rozhodnutia príslušného pozemkového úradu, ktorým sa záhradková osada vysporiadala a určila sa náhrada v peniazoch, môžu pôvodní vlastníci takých pozemkov do konca tohto roku požiadať pozemkový úrad o doplatenie rozdielu ceny už uhradenej a určenej znalcom. V prípade, že žiadosť na úrad príde, ten dá vypracovať znalecký posudok, rozdiel medzi už vyplatenou cenou a novou im pozemkový úrad rozhodnutím prizná a následne ho Slovenský pozemkový fond vyplatí.

Ak konanie na pozemkovom úrade ešte nebolo skončené?

V takom prípade pozemkový úrad dá vypracovať znalecký posudok a v ňom už nebude cena, ktorá bola v pôvodnom paragrafe 11 zákona o záhradkách, ale cena určená znalcom. Záhradkári, ak si pozemok aj potom budú chcieť odkúpiť, budú musieť vlastníkom zaplatiť už sumu určenú znalcom.

Na jednej strane je teraz skupina záhradkárov, ktorá pozemky kúpila za nízku cenu, a na druhej skupina, ktorá musí platiť už trhovú cenu. Neobávate sa, že týmto rozhodnutím parlamentu sa strhne ďalšia lavína súdnych sporov?

Také reakcie máme už teraz. Konania na pozemkových úradoch sa predlžovali aj preto, lebo záhradkári neboli ochotní pristúpiť na primeranú náhradu za pozemok, ktorú žiadali vlastníci, alebo sa hľadali primerané náhradné pozemky pre vlastníkov, ktoré určoval Slovenský pozemkový fond. Treba si však uvedomiť, že od roku 2007 nás Európsky súd pre ľudské práva rozhodnutím zaviazal, aby sa vlastníkom vyplácali trhové ceny. Odvtedy už aj rozhodnutia našich súdov zneli v prospech týchto trhových cien, teda v prospech vlastníkov. Prakticky od doby, keď rozhodnutie Európskeho súdu nadobudlo právoplatnosť, súdy rozhodovali podľa zásady, že jeho rozhodnutie je nadradené nášmu zákonu. Akceptovali ho a vydávali už rozhodnutia v prospech vlastníkov.

Záhradkári sa ohradili, že náš Ústavný súd predsa povedal, že riešenie je v súlade s našou ústavou…

Treba však rešpektovať princípy európskeho práva a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, na ktorý Slovenská republika pristúpila, podľa ktorých rozhodol Európsky súd pre ľudské práva.

Prečo potom pozemkové úrady nepostupovali podľa tohto rozsudku, teda nepriznávali vlastníkom trhové ceny?

Pozemkové úrady nemôžu postupovať podľa rozhodnutia Európskeho súdu, ale podľa našich platných zákonov. Pokračovali v konaniach a ak sa niektorý z účastníkov odvolal, dostala sa vec na súd, ten naše rozhodnutie z titulu rozhodnutia súdneho dvora vo veci Urbariátu Trenčianske Biskupice zrušil. Naše pozemkové úrady sa snažili obmedziť počet súdnych sporov, ktoré sú finančne náročné. Jedným zo spôsobov bolo prerušenie konania do prijatia novely zákona. To sa záhradkárom nepáči. V každom prípade by však aj ich vec skončila na súde a ten by to naše zrušil.

Ak by záhradkár chcel sám odkúpiť pozemok od všetkých spoluvlastníkov, chce vystúpiť z konania na pozemkovom úrade, ako má postupovať?

Sám z konania teraz už vystúpiť nemôže. Ak niekto zo záhradkárov už v minulosti uzavrel s vlastníkmi kúpnu zmluvu, sám si záhradku takto kúpil, do toho pozemkové úrady nevstupovali. Kúpna zmluva sa takto uzavrela mimo pozemkových úradov. Ale keď vlastníci nesúhlasili s predloženou ponukou, alebo sa k nej nevyjadrili, záhradkári mohli podať návrh na pozemkový úrad. Tam bolo potrebné, aby návrh podali tí užívatelia, ktorí vlastnili nadpolovičnú väčšinu zvyšnej, dohodou nevysporiadanej výmery pozemkov. Bola to vlastne prvá etapa, keď museli preukázať, že vlastníci pozemkov s nimi odmietli kúpnu zmluvu uzavrieť. Teraz im pozemkový úrad pošle znalecký posudok a v ňom bude určená nová suma za štvorcový meter. Ak táto nadpolovičná väčšina podá teraz na pozemkový úrad návrh, v ktorom svoje pôvodné podanie stiahne, pozemkový úrad konanie zastaví.

A ak má niekto v záhradkovej osade pozemok, na ktorý si uplatnil podľa reštitučného zákona nárok?

Je to dôvod na nevydanie pozemku. Zriadená záhradková osada je zákonnou prekážkou, pre ktorú sa nemôže v reštitučnom konaní vydať. Reštituent má v takom prípade nárok na náhradu v peniazoch alebo v náhradných pozemkoch. Musí však ísť o záhradkovú osadu, ktorá bola legálne zriadená do polovice roku 1991.

Pozemky v záhradkových osadách boli dané v minulosti do trvalého užívania?

Nie, nikdy, vždy boli pozemky prideleného len do dočasného užívania.

Ako to bolo potom, keď lehota uplynula?

Zákonom sa užívanie ďalej predĺžilo, až nakoniec sa prijal zákon o záhradkových osadách. Záhradkárom sa týmto zákonom umožnilo nadobudnutie vlastníctva pozemkov aj za zákonom stanovenú cenu, a to v osobitnom konaní, ktoré vedú pozemkové úrady. Vlastníci sa cítili ukrivdení. V Európe sa presadzuje princíp, že na prvom mieste je vlastníctvo. U nás sa v minulosti prideľovali záhradkárskym organizáciám pozemky, ktoré neboli vhodné na veľkoplošné obhospodarovanie, alebo išlo o pozemky nekvalitné, prípadne ich užívanie bolo obmedzované ochranným pásmom či inžinierskymi sieťami, prípadne stavbami.

Na otázky odpovedalo ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

debata chyba