Ako získať príspevok na pohreb

Pozostalí musia navštíviť viacero úradov, niektoré z nich im môžu vyplatiť aj peniaze.

25.02.2011 14:26
úrad, rady, pracovníci, zamestnanci Foto:
Ilustračné foto
debata

Matrika

Úmrtie je povinný oznámiť matričnému úradu obhliadajúci lekár neodkladne, najneskôr do troch pracovných dní po obhliadke mŕtveho. Ďalšie údaje, ktoré sa zapisujú do knihy úmrtí, poskytne matričnému úradu osoba, ktorá vybavuje pohreb, najneskôr do piatich pracovných dní odo dňa, keď sa dozvedela o úmrtí, a to aj prostredníctvom matričného úradu v mieste jej trvalého pobytu.

Do knihy úmrtí sa zapisuje – deň, mesiac, rok a miesto úmrtia; meno, priezvisko, rodné priezvisko, miesto trvalého pobytu, deň, mesiac, rok a miesto narodenia, pohlavie, rodné číslo a štátne občianstvo zomretého. Deň, mesiac a rok zápisu. Zapisuje sa aj rozhodnutie súdu o vyhlásení občana za mŕtveho. Nezapisuje sa narodenie mŕtveho dieťaťa.

Na zápis je potrebné predložiť: 3 kópie listu o obhliadke mŕtveho, ktoré vydá lekár; občiansky preukaz zosnulého; občiansky preukaz osoby, ktorá vybavuje pohreb. Niektoré matriky vyžadujú predložiť aj rodný list a aj sobášny list zosnulého. Treba sa informovať priamo na príslušnom matričnom úrade.

Prvý úradný výpis z knihy úmrtí (úmrtný list) sa vydáva bezplatne, za vydanie duplikátu sa platí 1,50 €.
Niektoré pohrebné služby, ktoré zabezpečujú pohreby, vybavia za vás na požiadanie aj zápis do knihy úmrtí na matrike a vydanie úmrtného listu.

Úrad práce, sociálnych vecí a?rodiny

Príspevok na pohreb

Treba požiadať vždy úrad príslušný podľa miesta trvalého bydliska zosnulého. Žiadosť sa podáva na predpísanom tlačive, potvrdzuje ju pohrebná služba, ktorá poskytla služby spojené so zabezpečením pohrebu. Príspevok je štátnou sociálnou dávkou, ktorou štát prispieva na úhradu výdavkov spojených so zabezpečením pohrebu zomretého.

Podmienkou je, že osoba, ktorá si uplatnila nárok na príspevok, zabezpečila pohreb, čo preukáže potvrdením od pohrebnej služby. Tiež že má trvalý alebo prechodný pobyt na našom území a príspevok úrad vyplatí, len ak aj zosnulý mal v čase smrti na našom území trvalý alebo prechodný alebo dlhodobý pobyt a bol tu aj pochovaný. Výška príspevku je 79,67 €.

Žiadosť treba podať do jedného roku od pohrebu zomretého, inak nárok zaniká.

Sociálna poisťovňa

1. Jednorazové odškodnenie. Nárok na túto dávku má manžel, manželka a nezaopatrené dieťa príbuzného, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania. Suma manžela alebo manželky je 730 –násobok denného vymeriavacieho základu, najviac 46 485,40 eur.
Na každé nezaopatrené dieťa je polovica sumy jednorazového odškodnenia manžela alebo manželky poškodeného. Úhrn súm jednorazového odškodnenia nezaopatrených detí nesmie presiahnuť 46 485,40 eur.

2. Úrazová renta. Na dávku má nárok ten, voči komu mal človek, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, v čase úmrtia vyživovaciu povinnosť. Len ak bola určená súdom a len ak v čase úmrtia oprávnená osoba (napr. manželka zosnulého) nedovŕši dôchodkový vek alebo jej nebol priznaný predčasný starobný dôchodok. Vypláca sa v období, počas ktorého mala trvať táto vyživovacia povinnosť. Nárok nemá osoba, ktorá má nárok na jednorazové odškodnenie. Zaniká dňom, v ktorom by poškodený dovŕšil dôchodkový vek. Mesačnú sumu určí poisťovňa vo výške výživného alebo príspevku na výživu, ktoré bol zosnulý povinný ku dňu smrti platiť.

Suma pozostalostnej úrazovej renty alebo úhrn súm pozostalostných úrazových rent po tom istom poškodenom nesmie presiahnuť sumu úrazovej renty, na ktorú mal alebo by mal poškodený nárok pri 100–percentnej strate pracovnej schopnosti. To platí aj vtedy, ak poškodený bol poberateľ úrazovej renty z dôvodu nižšieho percentuálneho poklesu pracovnej schopnosti.

3. Náhrada nákladov spojených s pohrebom. Uhradí poisťovňa len v prípade smrti v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania.

Nárok má ten, kto uhradil náklady spojené s pohrebom. Za tieto náklady sa považujú najmä náklady účtované pohrebnou službou – spojené so zabezpečením pohrebu, na spopolnenie, ak nie sú súčasťou nákladov účtovaných pohrebnou službou, cintorínske poplatky, náklady na zriadenie pomníka alebo náhrobnej tabule, na úpravu hrobu. Suma náhrady uvedených nákladov je najviac 2 324,40 eura.

Osoba, ktorá s poškodeným, ktorý zomrel v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, žila ku dňu jeho smrti v domácnosti a jeho nezaopatrené dieťa majú nárok na náhradu jednej tretiny výdavkov vynaložených na smútočné ošatenie, každá osoba najviac 99,58 eura.

?

debata chyba