Ako sa platia zdravotné odvody

Za zamestnancov platí časť odvodov ich zamestnávateľ, živnostníci zase neplatia z celého svojho príjmu.

24.03.2011 10:07
RZZP, ročné, zúčtovanie, zdravotné, poistenie,...
Ilustračné foto
debata

Zamestnanci

Z hrubej mzdy im zamestnávateľ strhne štyri percentá, ktoré odvedie do zdravotnej poisťovne.

Ďalších desať percent z hrubej mzdy musí zamestnávateľ zaplatiť na zdravotné poistenie zamestnanca zo svojich peňazí.

Ak zamestnanec pracuje za tisíc eur mesačne, zdravotná poisťovňa dostane 140 €.

Minimálna suma, ktorú musí zamestnanec odviesť na zdravotnom poistení, nie je určená. Štát však stanovuje maximálny vymeriavací základ, z ktorého sa platia odvody. V tomto roku je na úrovni 2 233,50 €. Zamestnancovi tak firma môžu strhnúť na zdravotné odvody maximálne 89,34 € a ďalších 223,35 € môže zaplatiť zo svojho. Ak niekto zarobí viac, príjem nad 2 233,50 € je od odvodov oslobodený.

To však platí len v prípade, že mzda zamestnanca je vyššia ako maximálny vymeriavací základ počas celého roka. Ak jeho mzda kolíše – to znamená, že v niektorých mesiacoch je vyššia a v niektorých nižšia ako maximálny vymeriavací základ, vznikne mu po podaní ročného zúčtovania nedoplatok, ktorý musí do konca júna uhradiť.

Živnostníci

Odvody sa im počítajú zo základu dane, ktorý nie je znížený o nezdaniteľné časti základu dane.

Živnostník vydelí svoj základ dane koeficientom 2,14. Získa tak ročný vymeriavací základ pre platenie odvodov. Mesačný vymeriavací základ sa rovná jednej dvanástine z ročného základu.

Následne živnostník každý mesiac posiela do zdravotnej poisťovne 14 percent z mesačného vymeriavacieho základu.

Zákon stanovuje aj minimálny vymeriavací základ, ktorý je na úrovni 329,06 €. Každý živnostník tak v tomto roku musí mesačne do zdravotnej poisťovne poslať aspoň 46,06 €.

Maximálny vymeriavací základ je vo výške 2 233,50 eura, čo znamená, že živnostníci ani s nadpriemerným príjmom nezaplatia na zdravotnom poistení mesačne viac ako 312,69 €.

Dobrovoľne nezamestnaní

Každý, kto je dobrovoľne nezamestnaný, platí do zdravotnej poisťovne odvody v rovnakej výške ako živnostníci. To znamená, že každý mesiac musí na zdravotných odvodoch poslať minimálne 46,06 €.

V prípade, že dobrovoľne nezamestnaný má príjem, ktorý prekročí vymeriavací základ, z ktorého si počas roka platil odvody, musí po podaní ročného zúčtovania zvyšné peniaze zdravotnej poisťovni doplatiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba