Odvody už nebudú znižovať dane

Zamestnancom, ale aj živnostníkom znižujú zaplatené odvody ich daňový základ. To znamená, že sa im daň vypočíta z príjmu, z ktorého sa najprv odrátajú odvody. Ministerstvo financií navrhuje, aby zaplatené odvody už nemali vplyv na výšku dane.

29.04.2011 10:14
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto
debata

Vďaka tomu väčšina ľudí zaplatí vyššie dane. Zamestnancom by to však mal vykompenzovať pokles odvodov. Dnes z hrubej mzdy 500 eur zaplatí zamestnanec daň 25,19 eura. Odvody do zdravotnej poisťovne, ktoré mu zamestnávateľ strhne z platu spolu s odvodmi, ktoré zaplatí nad rámec hrubej mzdy, sú vo výške 70 eur. Do Sociálnej poisťovne smeruje 171 eur.

V budúcom roku by mal tento zamestnanec dostávať superhrubú mzdu vo výške 672 eur. Z tejto sumy sa mu vypočítajú zdravotné odvody, ktoré budú vo výške 60,48 eura a sociálne odvody – 127,68 eura. V porovnaní so súčasnou situáciou tak do zdravotnej a Sociálnej poisťovne pôjde po novom o 52,84 eura menej.

Štát si tento výpadok vynahradí vyšším príjmom z daní. Keďže sa zníži nezdaniteľné minimum a okrem neho sa už od superhrubej mzdy nebude odpočítavať žiadna iná položka, zamestnanec, ktorý dnes zarába 500 eur, bude v budúcom roku platiť daň 73,84 eura, čo je o vyše 48 eur viac ako súčasnosti. Celkovo však bude jeho čistý príjem o asi štyri eurá vyšší ako dnes.

Viac na daniach zaplatia aj živnostníci. Okrem toho, že im rovnako klesne nezdaniteľná časť základu dane a z príjmu si už nebudú môcť odpočítať zaplatené odvody, im vláda chce zobrať aj možnosť využívať paušálne výdavky v neobmedzenej výške. V budúcom roku by im síce mala zostať možnosť využiť paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov, no ich maximálna výška by sa obmedzila na 2 400 eur ročne. Dotkne sa to najmä živnostníkov s vyššími príjmami, ktorí využívajú paušálne výdavky.

Podnikatelia s nízkymi príjmami by však na zmenách mohli profitovať. Vládna koalícia chce znížiť minimálne poistné, ktoré musia živnostníci každý mesiac platiť, o 23 eur. Živnostníci, ktorých príjem nepresiahne hranicu minimálneho vymeriavacieho základu, tak na odvodoch namiesto súčasných 160 eur zaplatia 137 eur mesačne.

debata chyba