Ďalšie škrtanie vlakov príde v decembri

Škrtanie vlakov sa včerajším obmedzením vyše troch stoviek spojov nekončí. Osobný železničný dopravca chystá ďalšie redukcie, aj keď miernejšie. Cestujúci ich pocítia v decembri, keď sa pravidelne mení cestovný poriadok.

02.05.2011 09:58
Stanica, vlak Foto:
Ilustračné foto
debata

Koľko spojov železnice zrušia v druhej vlne, zatiaľ šéf firmy neuviedol. ,,To sa ešte nedá presne povedať. Od decembra by sa mal zrušiť objem dopravy o ďalších 500-tisíc vlakokilometrov a od marca budúceho roka ešte 300-tisíc," hovorí Pavel Kravec (nominant KDH), generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko. Cestujúcich sa však dotkne len časť redukcií.

Približne 700-tisíc vlakokilometrov z výkonu dopravy uberie štátnemu dopravcovi súkromná firma RegioJet, ktorá začne prevádzkovať na trase z Komárna do Dunajskej Stredy vlaky od marca 2012.

Odborári z ďalšieho rušenia vlakov nie sú nadšení. ,,Uvidíme, aké konkrétne zmeny navrhnú železnice a potom budeme o nich rokovať," zhodnotil František Petroci, šéf Odborového združenia železničiarov. Už v aktuálnej redukcii železnice zrušili 272 vlakov a ďalších 67 sa obmedzilo v niektorých časoch.

Škrty pociťujú aj zamestnanci železníc. Stovkám z nich od apríla a mája začala plynúť výpovedná lehota. Celkovo sa má v priebehu dvoch rokov v rámci troch štátnych železničných firiem prepustiť takmer päťtisíc železničiarov. Vláda tvrdí, že niet inej možnosti vzhľadom takmer miliardový dlh troch spoločností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba