Pravda radí: Oplatí sa teraz vziať hypotéku?

Spýtali sme sa finančných expertov, ako kríza ovplyvní úroky z hypoték, či ako najlepšie zhodnotiť voľné peniaze.

10.08.2011 12:01
hypotéka, dom, reality Foto:
Ilustračné foto
debata

Bývanie: Oplatí sa ľuďom vziať si teraz hypotéku? V prípade, že si ju berú, majú si úroky zafixovať?

Dávid Dereník, analytik UniCredit Bank: Áno, dnes sa oplatí vziať si hypotéku, úroky sú stále pomerne nízke. Pri cenách nehnuteľností sa nepredpokladá ani ich výrazný nárast, ani pokles. To však neznamená unáhliť sa. Je rozumné dobre si preštudovať najmä to, čo všetko konkrétna banka v zmluve ponúka. Nedá sa však povedať, že fixácia úrokov je určite lepšia v porovnaní s variabilnou cenou. Ak sa budú problémy na trhoch stupňovať, úroky rásť nebudú a výhodnejšia bude skôr ich variabilná úroveň.

Práca: Hrozí vo firmách pokles objednávok, ktorý môže spôsobiť prepúšťanie a zvýšenie nezamestnanosti?

Róbert Kičina, Podnikateľská aliancia Slovenska: Ak bude trend z minulých dní pretrvávať aj počas nasledujúcich týždňov, tak na Slovensku zrejme dôjde k poklesu objednávok zo zahraničia. Zvýši sa tým riziko prepúšťania, keďže sa vrátime späť do krízového obdobia. Prepúšťanie však bude pravdepodobne miernejšie. Firmy nedosahujú predkrízové úrovne produkcie a neprijali ešte späť všetkých zamestnancov, ktorých predtým prepustili.

Peniaze: Čo majú ľudia robiť s voľnými peniazmi? Je lepšie ich vložiť do banky alebo do niečoho investovať?

Kamil Boros, analytik X-Trade: Aj napriek posledným prudkým nárastom, z dlhodobého hľadiska aj naďalej veríme drahým kovom, zlatu a striebru. Všetky problémy, ktoré sú v posledných rokoch vo svetovej ekonomike, sa riešia vytváraním nových peňazí z ničoho. Papierových peňazí tak stále pribúda a ich hodnota klesá, čo nahráva práve drahým kovom, s ktorými nie je možné takýmto spôsobom manipulovať.

Podielové fondy: Desatinu peňazí majú Slováci v otvorených podielových fondoch. Ktoré z nich sú v čase neistoty najvhodnejšie?

Ivan Znášik, Slovenská asociácia správcovských spoločností: Najmenej rizikové sú fondy s najnižšou volatilitou. Sú to fondy peňažného trhu, po nich nasledujú dlhopisové a zmiešané fondy. Najviac rizikové sú akciové fondy, na druhej strane majú potenciál najvyššieho rastu. No pri tých akciových môže dôjsť k takým prepadom, ako došlo v dnešných dňoch. Z rizikovosti vyplýva aj investičný horizont, teda doba, počas ktorej je najvhodnejšie držať investíciu za každých okolností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba