Po zrušení lôžok v nemocniciach sa možno liečiť doma aj v domove

Najväčšia poisťovňa na trhu – Všeobecná zdravotná – od júla v niektorých nemocniciach nezazmluvnila celé oddelenia geriatrií, doliečovacie oddelenia a oddelenia pre dlhodobo chorých. Pridali sa k nej aj zdravotné poisťovne Dôvera a Union.

16.09.2011 06:30
opatrovateľka, dôchodca, nemocnica, domov,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová tvrdí, že aj po redukcii je zdravotná starostlivosť o týchto pacientov zabezpečená. Presúvať ich budú na iné oddelenia nemocnice, prípadne do nemocníc v iných mestách. Poisťovne tvrdia, že voľných postelí je dosť. Hovorkyňa Dôvery Monika Laciková odporúča pacientom, pre ktorých by nebolo miesto, aby sa obracali na zákaznícku linku poisťovne.

Pri rušení postelí však dôjde aj k prehodnoteniu stavu pacientov. Zdravotné poisťovne totiž pri analýze lôžok zistili, že časť z nich patrí pod sociálnu a nie zdravotnú starostlivosť. O tom, čo bude s pacientom zrušeného oddelenia ďalej, rozhodne podľa poisťovní ošetrujúci lekár. A ten môže odporučiť aj o to, že na hospitalizáciu už nie je dôvod. V takom prípade by mohlo byť riešením jeho umiestnenie v domove sociálnych služieb.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Domov sociálnych služieb treba začať vybavovať v predstihu
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobríková upozorňuje, že nie všetky diagnózy možno do takýchto domovov umiestniť. „Vo všeobecnosti sa v DSS poskytuje sociálna služba klientovi s mentálnym, zmyslovým alebo psychiatrickým ochorením. V špecializovanom zariadení sa poskytuje sociálna služba fyzickej osobe, ktorá má zdravotné postihnutie ako Parkinsonova alebo Alzheimerova choroba, demencia, pervazívna vývinová porucha, schizofrénia, hluchoslepota, AIDS,“ dodala.

Župy pri záujemcoch posudzujú to, do akej miery je človek odkázaný na pomoc inej osoby. Na základe takýchto posudkov rozhodujú, či záujemca má nárok na túto sociálnu službu.

Rušenie napríklad geriatrických lôžok však podľa hovorkyne ministerstva práce Slavomíry Sélešovej nezvýši náklady na sociálne služby, ale len časovo posunie vstup klientov do systému sociálnych služieb. „Klientov nebude viac ani menej kvôli zmenám v zdravotníctve, pretože po určitom čase, väčšinou sú to tri týždne pobytu v zdravotníckom zariadení ústavnej zdravotnej starostlivosti, aj tak prichádzali do do domovov sociálnych služieb,“ povedala Sélešová.

Ošetrujúci lekár môže tiež odporučiť pacienta do domácej starostlivosti, kde sa budú o neho starať ošetrovateľky prostredníctvom agentúr ošetrovateľskej služby ADOS. Túto služby hradia zdravotné poisťovne. ADOS možno skombinovať s opatrovateľskou službou, ktorú zabezpečujú obce. Klient za opatrovateľské služby dopláca.

Autorka je spolupracovníčka Pravdy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba