Zatepľovací program sa minul švihnutím biča

Rozhodnutie, či budú môcť bytovky na Slovensku na budúci rok zatepľovať s pomocou výhodných bezúročných pôžičiek, je zatiaľ v rukách politikov. Peniaze v úspešnom programe sa tento rok minuli za pár týždňov.

09.11.2009 06:36
zatepľovanie, dom, stavebníctvo, stavba,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Bytové domy v mestách od Bratislavy po Humenné však stále chystajú projekty na zateplenie v snahe získať výhodnú – bezúročnú pôžičku od štátu. V súčasnosti leží na stole Štátneho fondu do 500 žiadostí a pýtaná suma už o 25 percent prevyšuje možnosti. Desiatky žiadostí bude musieť fond odmietnuť. Väčšina ľudí v domoch, ktorým sa peniaze neujdú, verí, že politici doplnia peniaze a program bude pokračovať v roku 2010.

Či aj na budúci rok budú vyčlenené peniaze na zatepľovanie, je otázne. Zateplenie pritom pomáha šetriť asi až tretinu na účtoch za teplo.

„Bude to závisieť od možností štátneho rozpočtu a rozhodnutia vlády. V súčasnosti je otázka rozpočtových prostriedkov na daný účel pre budúci rok ešte otvorená,“ spresnila Linda Vaškovičová, hovorkyňa ministerstva výstavby. Podľa nej však zákon umožňuje deliť na zatepľovanie peniaze aj v budúcnosti.

Budúcnosť zatepľovania je pritom závislá od peňazí z doteraz pochybného kšeftovania s teplým vzduchom. Zatepľovací program totiž získal 71 miliónov eur z kontroverzného predaja emisií oxidu uhličitého firme Interblue group. Štát pritom dostal za emisie 75 miliónov eur, no mohol mať až dvojnásobok.

Premiér Robert Fico zmluvu s Interblue nezrušil a tá si pýta pokračovanie v obchodovaní s teplým vzduchom. Premiér v sobotu v Slovenskom rozhlase potvrdil, že cez Interblue sa už predávať nebude. Nevedel však povedať, čo bude ďalej s obchodovaním s oxidom uhličitým. Spor štátu s firmou môže ohroziť získanie peňazí na zatepľovanie v budúcom roku.

Štát s peniazmi predaja teplého vzduchu počíta aj na budúci rok, v rozpočte štátu sa uvádza, že to bude 66 miliónov eur. Tieto peniaze by mohli oživiť zatepľovací program. „Treba si uvedomiť, že kým mnoho domov nachystalo projekty, bol program vyčerpaný, je nezmysel ich teraz hádzať do koša,“ spresnil projektový manažér pre zatepľovanie Jozef Holník.

debata chyba