Majitelia bytov majú dve hlavné daňové povinnosti

Vlastníci bytov často nepoznajú svoje daňové povinnosti súvisiace s vlastníctvom a využívaním nehnuteľností. Medzi dve základné povinnosti patria daň z nehnuteľností, ktorá je tzv. miestnou daňou a daň z príjmu.

19.02.2010 12:19
Reality, dom, hypotéka, peniaze Foto:
Ak kúpite alebo predáte nehnuteľnosť, na miestnom úrade to musíte oznámiť do 30 dní.
debata

Do 30 dní od nadobudnutia nehnuteľnosti treba navštíviť príslušný miestny úrad. Na tlačive Oznámenie o vzniku daňovej povinnosti oznámi nový vlastník nadobudnutie nehnuteľnosti. Na základe toho sa vlastník zaradí do evidencie mesta, ktoré je správcom miestnych daní.

Ak vlastník nehnuteľnosť prenajíma, musí si splniť aj registračnú povinnosť voči daňovému úradu. Lehota na splnenie je 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom sa začala nehnuteľnosť prenajímať. Daňový úrad prenajímateľovi pridelí daňové identifikačné číslo (DIČ).

Dodržanie uvedených povinností v stanovených lehotách ušetrí majiteľom pokuty vo výške od 66 eur do vyše 3.000 eur.

Oznámenie o nadobudnutí nehnuteľnosti, ako aj registrácia prenajímateľa, sú jednoduché a rýchle úkony. Príslušné tlačivá sa nachádzajú na webových stránkach spomínaných úradov. Správne vyplnené tlačivá je vhodné skopírovať pre vlastnú potrebu a požiadať o ich potvrdenie na podateľni.

Zložitejším úkonom však môže byť daňové priznanie. Vlastník nehnuteľnosti je povinný podať ho na mestskom úrade do konca januára roka nasledujúceho po roku vzniku daňovej povinnosti. V daňovom priznaní sa vypočíta daň na úhradu, prípadne sa uvedie oslobodenie od dane, ak majiteľ spĺňa zákonom stanovené podmienky. Povinnosť podať daňové priznanie je však jednorazová, v nasledujúcich rokoch bude miestny úrad automaticky posielať vlastníkovi nehnuteľnosti platobný výmer.

V súvislosti s prenájmom je potrebné daňové priznanie podávať každoročne. Podáva sa na daňovom úrade s uvedením DIČ. Zdaňuje sa ním príjem dosiahnutý z prenájmu.

//Zdroj: Real Estate Management
//

debata chyba