Pri vymáhaní výživného pomôže exekútor aj mediátor

Pre zodpovedného rodiča je starostlivosť o dieťa samozrejmosťou. Čo však robiť, keď sa manželia rozvedú a jeden z rodičov, ktorý by mal na dieťa prispievať, si svoju povinnosť neplní? Pri jeho vymáhaní pomôže exekútor, ale aj mediátor.

24.06.2010 09:53
rozvod, dieťa, hádka, rodina, výživné, domácnosť Foto:
Po rozvode sú obaja rodičia povinní prispievať na svoje deti podľa svojich majetkových pomerov.
debata

Výhodou služby mediátora je, že ak sa rozvádzajúci sa manželia nevedia dohodnúť na výške výživného, môže pomôcť riešeniu konfliktu dohodou mimo súdnej siene. Ak túto dohodu súd akceptuje, vyhnú sa zbytočným naťahovačkám.

Po rozvode sú obaja rodičia povinní prispievať na svoje deti podľa svojich majetkových pomerov. Ak sa bývalí manželia dohodnú a súd s ich dohodou súhlasí, je tento proces bezproblémový. Časté sú však prípady, keď rodič, ktorý s dieťaťom nežije, väčšinou otec, nie je ochotný platiť alebo suma, ktorú určila matka, sa mu zdá privysoká.

Výživné je rodič povinný platiť pravidelne každý mesiac a právo dieťaťa naň sa nepremlčuje.

Čísla
30 % z aktuálneho životného minima predstavuje najnižšia mesačná splátka na dieťa
84,61 € mesačne je životné minimum nezaopatreného dieťaťa
101,52 € je maximálna výška náhradného výživného na nezaopatrené dieťa

Minimálna mesačná splátka na dieťa je 30 percent z aktuálneho životného minima. Výživné má prednosť pred všetkými inými výdavkami rodiča, ktorý ho musí platiť. Vypočítava sa z príjmu, výšku ktorého je rodič povinný preukázať súdu a musí poskytnúť aj informácie o svojich majetkových pomeroch. Ak to odmieta, súd mu môže uložiť pokutu vo výške od 820 do 1 640 eur.

Ak otec odmieta platiť výživné, ktoré mu určil súd, matka ho môže vymáhať. Navyše právo na výživné sa nepremlčuje. Možno ho však priznať len odo dňa začatia súdneho konania, maximálne však tri roky dozadu.

Neplatiť je trestný čin

Kto si najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať svoje dieťa či iného príbuzného, ktorému musí prispievať na výživné, môže skončiť vo väzení až na dva roky. Ak rozvedený manžel neplatí výživné, možno si ho vymáhať priamo cez exekútora.

Treba však podať návrh na výkon exekúcie proti rodičovi, ktorý si neplní svoju vyživovaciu povinnosť určenú súdom. Návrh možno podať u ktoréhokoľvek exekútora. Ak je dieťa maloleté, poplatky sa neplatia. K návrhu treba pripojiť overenú kópiu rozsudku, ktorým bolo určené výživné, na rozsudku musí byť vyznačená doložka právoplatnosti a vykonateľnosti. V návrhu na výkon exekúcie treba podrobne opísať výšku dlhu a za aké obdobie dlh vznikol. Zároveň možno podať trestné oznámenie pre trestný čin zanedbania povinnej výživy.

Náhradné výživné

Čo robiť, ak je rodič povinný platiť výživné nezamestnaný? Na takéto prípady myslí zákon tiež. Kým si nezačne plniť svoju povinnosť, o náhradné výživné možno požiadať štát. Ten bude platiť namiesto bývalého partnera a neskôr bude od neho vyplatenú sumu na nezaopatrené dieťa vymáhať.

„Náhradné výživné je suma poskytnutá štátom na zabezpečenie výživy oprávnenej osoby v prípade, ak si vyživovaciu povinnosť neplní povinná osoba,“ vraví Ondrej Jurišta z Kancelárie verejného ochrancu práv. „Oprávnenou osobou je nezaopatrené dieťa, ktorému bolo priznané výživné právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom schválenou dohodou. Povinnou osobou je rodič dieťaťa alebo iná fyzická osoba, ktorej bola právoplatným rozhodnutím súdu alebo súdom uložená povinnosť platiť výživné,“ dodáva.

Náhradné výživné od príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny dieťa dostane iba vtedy, ak priemerný mesačný príjem za posledných šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné nepresahuje 2,2-násobok sumy životného minima.

Vzhľadom na to, že životné minimum nezaopatreného dieťaťa je 84,61 eura mesačne, náhradné výživné sa poskytuje najviac vo výške 101,52 eura. Konanie o náhradnom výživnom sa začína na základe písomnej žiadosti. Žiadosť obsahuje meno, priezvisko, rodné číslo a trvalý pobyt oprávnenej osoby, a ak žiadateľ o náhradné výživné nie je oprávnená osoba, žiadosť obsahuje aj meno, priezvisko, rodné číslo a trvalý pobyt žiadateľa o náhradné výživné.

Ten, kto dostáva náhradné výživné, musí úrad informovať o každej zmene skutočností rozhodujúcich na trvanie nároku na náhradné výživné, na jeho výšku a na jeho vyplácanie bez zbytočného odkladu, najneskôr do ôsmich dní odo dňa zmeny.

Úrad vypláca náhradné výživné v hotovosti mesačne pozadu, najskôr od prvého dňa v mesiaci, v ktorom bola podaná žiadosť. Náhradné výživné sa vypláca za celý kalendárny mesiac, aj keď podmienky nároku boli splnené len za časť kalendárneho mesiaca.

Úrad vyplatí náhradné výživné za tri kalendárne mesiace predchádzajúce kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť, ak oprávnená osoba za toto obdobie spĺňa podmienky nároku na náhradné výživné a žiadateľ o náhradné výživné požiada o vyplatenie náhradného výživného za toto obdobie.

Vodičský preukaz za výživné

Každý rok polícia vyšetruje viac ako osemtisíc prípadov zanedbania povinnej výživy. Početnosť prípadov dokumentujú aj súdni exekútori, ktorí neraz prácne zisťujú majetok a majetkové práva povinného s cieľom uspokojiť pohľadávku na zročné výživné, ako aj bežné výživné.

Už vyše roka existuje aj možnosť odobratia vodičského preukazu, ak rodič neplatí. Exekútori doteraz zadržali približne štyristo preukazov. Polícia vodičský preukaz neplatičom vracia až po tom, čo vyrovnajú dlhy. „Aj keď sa zadržanie vodičského preukazu formálne nazýva spôsobom vykonávania exekúcie, svojím obsahom je v prvom rade trestajúcim prostriedkom, ktorého cieľom je prinútiť rodiča, aby si v budúcnosti dobrovoľne plnil svoju vyživovaciu povinnosť na účely opätovného získania zadržaného vodičského preukazu,“ napísal doktor Branislav Magda pre Európske centrum pre otázky výživného.

Trestanie neplnenia si vyživovacej povinnosti zadržaním vodičského preukazu je vo svete už dlhé roky úplne bežnou záležitosťou. Napríklad vo Francúzsku to funguje od roku 1992.

Čo musí obsahovať žiadosť o náhradné výživné
právoplatné rozhodnutie súdu alebo súdom schválenú dohodu, na základe ktorých povinná osoba je povinná platiť výživné oprávnenej osobe
potvrdenie exekútora, že exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie
potvrdenie centra o postúpení návrhu na uznanie a výkon rozhodnutia vo veci vymáhania výživného príslušnému prijímajúcemu orgánu v cudzine a od postúpenia návrhu do cudziny uplynuli najmenej tri mesiace alebo potvrdenie, že vymáhanie výživného z cudziny nie je možné
potvrdenie Sociálnej poisťovne o výške sirotského dôchodku, sirotských dôchodkov alebo potvrdenie o nepriznaní sirotského dôchodku, alebo potvrdenie útvaru sociálneho zabezpečenia, alebo Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia o výške sirotského výsluhového dôchodku, sirotských výsluhových dôchodkov, alebo potvrdenie o nepriznaní sirotského výsluhového dôchodku; potvrdenie školy o riadnom plnení povinnej školskej dochádzky oprávnenou osobou alebo potvrdenie strednej školy alebo vysokej školy o sústavnej príprave oprávnenej osoby na povolanie štúdiom
to neplatí, ak ide na strednej škole o štúdium popri zamestnaní, kombinované štúdium a štúdium jednotlivých vyučovacích predmetov a na vysokej škole o externé štúdium; potvrdenie o príjme oprávnenej osoby a o príjmoch osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne.
debata chyba