Dlhšia materská napriek sľubom SDKÚ nebude

Situácia rodín sa po voľbách nezlepší tak, ako pred voľbami sľubovala SDKÚ. Strana sa v snahe neskomplikovať vytvorenie vlády ešte viac vzdala časti svojich zámerov.

25.06.2010 09:11
rodina, manželia, kočík Foto:
Európskej komisii sa nepáči, že slovenské zákony nechránia ženu, ktorá sa po materskej dovolenke chce vrátiť do zamestnania.
debata

Patrí k nim napríklad predĺženie materskej dovolenky z 28 týždňov na jeden rok či zvýšenie materského príspevku na úroveň 100 percent čistého platu. „Eticky ani hodnotovo to nie je dobrý odkaz pre mladé rodiny a deti,“ myslí si sociologička Nora Čambalíková.

Nová koalícia sa chystá škrtiť aj príspevky pri narodení dieťaťa. Pre aktuálne.sk Iveta Radičová povedala, že bohaté rodiny by naň nemali mať nárok. V praxi by to znamenalo, že štát bude novorodencov posudzovať podľa majetku rodičov.

Podľa člena Výboru OSN pre práva dieťaťa Petra Guráňa by išlo o diskrimináciu. "Je to proti filozofii práv dieťaťa. Ak sa príspevku bohatí rodičia vzdajú, bude to ich vec, no na začiatok by ho mal dostať každý,“ povedal.

Nová vláda by sa podľa analytikov nemala sústreďovať na rozdeľovanie detí na rovné a rovnejšie, ale zamerať sa najmä na zosúladenie rodinného a pracovného života.

"Súčasná dávka je motivačná a pomôže sociálne slabším rodinám. Pre bohatšie rodiny by bolo výhodnejšie systémové riešenie tejto problematiky,“ hovorí ženská aktivistka Oľga Pietruchová.

Zákon, na základe ktorého štát poskytuje pri narodení dieťaťa 678,49 eura, platí od januára 2009. Na zvýšené výdavky spojené so zabezpečovaním nevyhnutných potrieb prispieva v prípade dieťaťa, ktoré sa narodilo ako prvé, druhé alebo tretie a dožilo sa aspoň 28 dní.

V prípade splnenia podmienok nároku na príspevok (napríklad matka sa musí od štvrtého mesiaca tehotenstva až po pôrod zúčastňovať na preventívnej prehliadke) a príplatku k príspevku, štát oprávnenej osobe vypláca dávku vo výške 829,85 eura.

debata chyba