Nový zákon o odvodoch by mohol platiť už od budúceho roka

Rezort práce pripravuje zmeny v platení odvodov do Sociálne poisťovne. Zmeny by sa mali konkrétne týkať ľudí, ktorí pracujú na autorské zmluvy.

28.07.2010 12:58
euro, peniaze, bankovky Foto:
Ministerstvo ešte presne nevie, koľkých ľudí sa zmena pri platení odvodov na autorských zmluvách bude týkať.
debata

„Pôjde o desaťtisíce ľudí, bližšie to číslo v tomto momente neviem konkretizovať, na dopadoch sa stále pracuje,“ povedal v stredu pre TASR minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál (SaS).

Ako ďalej uviedol, nový zákon by mohol platiť už začiatkom budúceho roka. „Ide o plátanie dier v zákone o sociálnom poistení. Je to v súlade s programovým vyhlásením vlády,“ doplnil Mihál a zároveň dodal, že medzi povinných platcov do Sociálnej poisťovne patria samostatne zárobkovo činné osoby, ktorých hrubý príjem bol za uplynulý rok vyšší ako 12-násobok minimálnej mzdy.

Analytici, ktorých TASR oslovila, sú presvedčení že tieto kroky sú v súlade so smerovaním novej vlády. „Cieľom súčasnej koalície je, aby sa dane a odvody platili zo všetkých príjmov rovnako. Dá sa predpokladať, že po tomto kroku budú môcť celkové percentá daní a odvodov klesať,“ uviedol riaditeľ Inštitútu zamestnanosti Michal Páleník.

Úsilie stredopravej koalície čo najviac zjednodušiť daňový a odvodový systém považuje za užitočné aj hlavný analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. „Naozaj by pomohlo, ak by sa zásadne obmedzili, prípadne aj celkom zrušili rôzne výnimky a špeciálne režimy, ktoré v týchto systémoch stále pretrvávajú. Fakt, že niekto bude musieť zaplatiť viac, bude vyvážený sprehľadnením a zjednodušením systému,“ uzavrel Barta.

debata chyba