Ako môže dôchodca ušetriť na daniach a odvodoch

Desaťtisíce dôchodcov si príjem zlepšujú prácou. Vďaka tomu sa zvýši ich príjem nielen v čase, kým sú zamestnaní, ale môžu požiadať aj o zvýšenie dôchodku. Sociálna poisťovňa im na základe výšky platu, z ktorého platili odvody, vyráta, o koľko sa im zvýši penzia.

01.09.2010 06:30
dôchoca, dôchodok, penzia Foto:
Pracujúci dôchodcovia sa dnes môžu rozhodnúť, či budú pracovať na základe pracovnej zmluvy, alebo sa zamestnajú na dohodu.
debata

Na konci júla Sociálna poisťovňa evidovala vyše 131–tisíc pracujúcich dôchodcov. Ide len o ľudí zamestnaných na základe pracovnej zmluvy. Tisíce ďalších dôchodcov sú zamestnané na pracovnú dohodu. Aj keď sa ich počet nikde neeviduje, môže ich byť v skutočnosti ešte viac ako tých, ktorí pracujú na zmluvu. „Na základe aktuálnej situácie môžeme povedať, že dôchodcovia najčastejšie využívajú pracovnoprávny vzťah formou dohody o vykonaní práce,“ hovorí konateľ personálnej agentúry ProAct People Peter Paška.

Podľa odborníkov na dane a odvody sa nedá určiť, či je pre dôchodcu výhodnejšia práca na dohodu, alebo zmluvu. Daňová poradkyňa Iveta Jobová tvrdí, že každý si musí rozmyslieť, či uprednostní vyšší čistý príjem pri práci na dohodu, alebo je mu milšie zvýšenie dôchodku, ktoré môže získať pri pracovnej zmluve. „Ak je zámerom zaplatiť čo najmenšie odvody, tak určite je výhodnejšia práca na dohodu, pretože z dohôd sa neplatia odvody do zdravotnej a do Sociálnej poisťovne,“ tvrdí daňový poradca Peter Málach.

Na druhej strane ľudia, ktorí pracujú na zmluvu a platia odvody, majú nárok na zvýšenie dôchodku. Ak si môžu vybrať, či budú pracovať na zmluvu, alebo na dohodu, mali by si preto vyrátať, za aký čas im zvýšenie dôchodku vynahradí pokles ich čistého platu. Najmä u ľudí, ktorí odišli do penzie po roku 2003, to môže trvať aj viac ako desať rokov.

Od budúceho roku možno rozdiel v platení odvodov z príjmov na pracovnú zmluvu a dohodu zanikne. Minister práce Jozef Mihál presadzuje, aby sa odvody platili zo všetkých príjmov. Mali by ich teda platiť aj dôchodcovia pracujúci na dohodu. V takom prípade by ich čistý príjem bol rovnaký, ako keby pracovali na zmluvu.

Zatiaľ však nie je jasné, či vláda schváli odvody z dohôd. Je možné, že namiesto toho bude látať dieru v rozpočte zvýšením dane z pridanej hodnoty. Aj keby museli dohodári platiť odvody, je pravdepodobné, že príjem do určitej sumy bude od odvodov oslobodený. Zrejme by malo ísť o sumu od 130 do 180 eur. Ak by vláda stanovila oslobodenie od odvodov do príjmu 130 eur, znamenalo by to, že ľudia, ktorých hrubý plat mierne prekročí túto hranicu, dostanú v čistom menej peňazí ako tí, ktorí v hrubom zarobia o niečo menej ako 130 eur.

debata chyba