Kedy dôchodca nemusí platiť dane

Dôchodca, ktorý popri poberaní dôchodku aj pracuje na riadny pracovný pomer, zaplatí na daniach viac ako jeho kolega s rovnakým platom, ktorý ešte nie je v dôchodku.

01.09.2010 06:30
milionár, peniaze, euro, boháč, podnikateľ,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Poberateľ penzie totiž nemá nárok na celú nezdaniteľnú časť základu dane. V praxi to znamená, že 19–percentná daň sa mu vyráta z vyššej sumy ako ostatným.

Každý zamestnanec či živnostník neplatí dane z prvých 4 025,70 eura, ktoré za rok zarobí. U dôchodcov sa však táto suma znižuje o sumu vyplatených dôchodkov. Ak niekto poberá dôchodok vyšší ako 335,48 eura, nemá nárok na žiadne nezdaniteľné minimum. V prípade, že niekto má dôchodok vo výške 300 eur, znamená to, že ak bude pracovať, mesačne bude jeho nezdaniteľné minimum vo výške 35,48 eura. A ak zarobí 500 eur, daň zaplatí zo sumy 464,52 eura.

Výhodu majú tí dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu a ich mesačný príjem je maximálne 167 eur. Ak nemajú iný príjem, nemusia vôbec platiť daň, respektíve štát im zaplatenú daň vráti. Podľa zákona o dani z príjmov sa dane neplatia, ak je ročný príjem nižší ako polovica nezdaniteľného základu dane. Daň tak nemusia platiť ľudia, ktorí za rok zarobia menej ako 2 012,85 eura.

Keďže zamestnávatelia daň z príjmu automaticky stŕhajú, dôchodca, ktorý chce získať túto daň späť, musí podať daňové priznanie typu A. V ňom uvedie svoj celoročný príjem a keďže je nižší ako 2 012,85 eura, výsledná daň bude nulová. Daňové priznanie za tento rok sa bude podávať budúci rok v marci a daňový úrad musí peniaze vrátiť najneskôr v máji.

O vrátenie dane môžu požiadať aj tí dôchodcovia, ktorí zarábajú viac ako 167 eur mesačne, no nepracujú celý rok. Dôležité je, aby ich celoročný príjem nepresiahol 2 012,85 eura. Ak niekto pracuje dva mesiace v roku za tisíc eur, má takisto nárok na vrátenie celej zaplatenej dane.o 6,5 percenta na 280,50 eura.

debata chyba