Živnostníci platia daň zo zisku

Ľudia, ktorí majú príjem zo živnosti, neplatia daň zo všetkých peňazí, ktoré im prídu na účet, ale len zo zisku. Ten predstavuje rozdiel medzi príjmami a nákladmi.

06.10.2010 15:16
dane, odvody, faktúra, náklady, účet, účty Foto:
Živnostníci, ktorí si z daňového základu odrátavajú skutočné výdavky, musia väčšinou rátať aj s nákladmi na účtovníka, ktorý im bude viesť účtovníctvo a spracuje daňové priznanie.
debata

Ani živnostník, ktorý nemá žiadne náklady, však neplatí daň z celej sumy, ktorú zarobí. Môže si uplatniť takzvané paušálne výdavky, ktoré nemusí nijako preukazovať.

Výška paušálnych výdavkov závisí od činnosti, ktorú daný živnostník vykonáva. Remeselníci si zo svojich príjmov vo forme paušálnych výdavkov, môžu odrátať až 60 percent. Poľnohospodári majú nárok na paušálne výdavky vo výške 25 percent a všetci ostatní si môžu uplatniť 40–percentné výdavky.

Paušálne výdavky nahrádzajú všetky ostatné výdavky, ktoré by si mohol živnostník štandardne odrátavať z daňového základu. Jedinou výnimkou sú odvody, ktoré platí do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Zároveň si môže uplatniť aj nezdaniteľné minimum vo výške 4 025,70 eura roč­ne.

Ak má napríklad remeselník ročný príjem 15–tisíc eur, odráta si z tejto sumy paušálne výdavky 60 percent. Zostane mu 6–tisíc eur, z ktorých odráta ešte zaplatené odvody a nezdaniteľné minimum. Ak platil minimálne odvody, znamená to, že bude platiť daň zo sumy 278,34 eura. Za rok tak štátu na daniach odvedie 52,88 eura. Ak by mal napríklad ešte doplnkové dôchodkové sporenie, neplatil by vôbec žiadnu daň.

V prípade, že by si tento živnostník uplatňoval paušálne náklady vo výške 40 percent, zaplatil by na daniach 622,88 eura. A ak by mal aj dôchodkové sporenie, jeho daň by bola ešte o 76 eur nižšia.

Výhodou paušálnych výdavkov je, že živnostníci, ktorí ich uplatňujú, si nemusia viesť účtovníctvo. Postačí im evidencia o príjmoch, o zásobách a pohľadávkach. Zákon pritom neurčuje, ako má táto evidencia vyzerať. Živnostníkovi tak stačí, ak si spraví tabuľku, do ktorej si bude tieto údaje zapisovať. Ak sa niekto rozhodne pre paušálne výdavky, neznamená to, že sa už nikdy nebude môcť vrátiť ku skutočným výdavkom. Každý rok sa pri podávaní daňového priznania môže rozhodnúť, aké výdavky si bude uplatňovať.

Živnostníci, ktorí si z daňového základu odrátavajú skutočné výdavky, musia väčšinou rátať aj s nákladmi na účtovníka, ktorý im bude viesť účtovníctvo a spracuje daňové priznanie. Do nákladov si pritom môžu zahrnúť všetky výdavky, ktoré súvisia s ich podnikaním. Uplatňovanie skutočných výdavkov sa tak vyplatí najmä živnostníkom, ktorí majú vysoké náklady – napríklad tým, ktorí predávajú tovar zakúpený z veľkoskladu. Rovnako je výhodné aj pre živnostníkov, ktorí majú jednorazovo veľké investície, ako je napríklad kúpa auta. Kúpnu cenu môžu z daní postupne odpisovať počas štyroch rokov. Do nákladov si navyše môžu zahrnúť aj prejazdený benzín či výdavky na servis auta.

debata chyba