Najvyššiu časť príjmu odovzdajú štátu zamestnanci

Zamestnanci majú pravdepodobne najmenej možností, ako sa vyhnúť plateniu daní a odvodov. Výsledkom je, že štát si zoberie najväčšiu časť ich príjmu spomedzi všetkých foriem zárobkovej činnosti.

07.10.2010 06:30
euro, peniaze, účty, faktúry, dane, odvody Foto:
Ilustračné foto
debata

Z hrubého príjmu zamestnanca zinkasuje štyri percentá zdravotná poisťovňa a 9,4 percenta Sociálna poisťovňa. Zo zvyšku sa odráta nezdaniteľné minimum a následne sa vypočíta 19–percentná daň. Človek, ktorý zarába v hrubom tisíc eur, tak v čistom dostane na účet 765,20 eura. Sociálna poisťovňa zinkasuje 94 eur, zdravotná 40 eur a daňový úrad 100,80 eura. Ďalšie peniaze za neho zaplatí jeho zamestnávateľ. Na sociálne a zdravotné poistenie za svojho zamestnanca odvedie ďalších 352 eur. Tento zamestnanec tak na svoj účet dostane necelých 57 percent z celkovej ceny práce.

Žiadne dane neplatia ľudia s hrubým príjmom do 387 eur. Vďaka odpočítateľnému minimu zaplatia zamestnanci s takýmto alebo nižším platom len odvody.

Naopak, odpočítateľné minimum neznižuje výšku dane ľuďom, ktorých plat vysoko prekračuje priemerné zárobky. Od hrubého príjmu 1 770 eur sa nezdaniteľné minimum postupne znižuje a od platu 3 062 eur zamestnanec stráca nárok na nezdaniteľné minimum úplne. Ušetriť na daniach môžu ľudia v prípade, že im ich zamestnávateľ vypláca príjmy, ktoré sú od dane oslobodené. Daň sa neplatí napríklad z diét, ktoré dostávajú zamestnanci pri služobných cestách. Rovnako nie je zdanená ani náhrada za používanie vlastného auta. Zákon dovoľuje vyplatiť za každý kilometer jazdy vlastným autom 18,30 centa. Ak firma zaplatí viac, musí zo sumy, ktorá presiahne 18,30 centa, zaplatiť daň, ale nemusí platiť odvody. Zamestnávatelia tak môžu namiesto vyššieho platu dávať zamestnancovi vyššie náhrady za používanie auta. Jeho čistý príjem sa tak zvýši viac, ako keby im o rovnakú sumu zvýšil mzdu.

Od minulého roku štát motivuje ľudí s nízkou mzdou, aby bolo pre nich výhodnejšie pracovať, ako žiť zo sociálnych dávok vyplácaním zamestnaneckej prémie. Nárok na ňu majú ľudia, ktorých hrubý plat nepresahuje 387 eur.

Konkrétna výška prémie závisí od toho, koľko daný človek za rok zarobí. Najviac môžu získať ľudia, ktorých celoročný plat neprekročí 12–násobok minimálnej mzdy (3 692,40 eura), ale zarobia aspoň šesťnásobok minimálne mzdy (1 846,20 eura). Štát im v takom prípade vyplatí za rok 157,04 eura. Ľuďom, ktorých ročný príjem presahuje 12–násobok minimálnej mzdy, sa zamestnanecká prémia vyráta ako 19 percent z rozdielu medzi nezdaniteľným minimom (4 025,70 eura) a daňovým základom. Znamená to, že s narastajúcim príjmom sa výška zamestnaneckej prémie znižuje.

Podmienkou na získanie prémie je, že zamestnanec musí v danom roku na Slovensku odpracovať aspoň šesť mesiacov. Ak však niekto pracuje menej ako rok, nemá nárok na celú zamestnaneckú prémiu, ale len na jej pomernú časť. Napríklad keď je niekto zamestnaný len pol roka, získa prémiu v polovičnej výške. O vyplatenie prémie treba požiadať pri ročnom zúčtovaní daní.

debata chyba