Živnostníci neraz meškajú s platbami poistného a zabúdajú oznámiť zmeny

Od budúceho roka sa živnostníkom zjednodušia papierovačky. Údaje o ich príjmoch bude Sociálna poisťovňa dostávať priamo od Daňového riaditeľstva.

11.10.2010 06:30
živnosť, živnostník, živnostníčka, manažérka,... Foto:
Živnostníci nielenže zabúdajú platiť poistné či ho platia z nesprávneho vymeriavacieho základu, ale nie sú dôslední ani v ohlasovaní zmien mena, trvalého bydliska či v oznámení prerušenia poistenia.
debata

Živnostníci, ale aj ostatné samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré mali lehotu na podanie daňového priznania v tomto roku predĺženú, mali do konca minulého týždňa oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne vznik alebo zánik povinnosti platiť poistné na dôchodkové a nemocenské poistenie. Do štvrtka predchádzajúceho týždňa mali predložiť výpis z daňového priznania za predchádzajúci rok aj s potvrdením daňového úradu o termíne jeho podania. Do 8. novembra treba za mesiac október poistné v zmenenej výške zaplatiť. Najneskôr v piatok sa museli z platenia poistného odhlásiť aj tí, ktorí mali síce predĺženú lehotu na podanie daňového priznania, avšak vlani nemali príjem presahujúci 3 834,96 eura. Týka sa to takmer 18–tisíc poistencov. Ešte do konca júna tak mali urobiť tí, čo si riadne, teda do konca marca, podávali daňové priznanie a do ôsmeho augusta mali zaplatiť na určený účet novú platbu za júl. Ak spomínanú výšku príjmu za vlaňajší rok nemali, z poistenia sa mali do 8. júla odhlásiť.

Od budúceho roku už nebudú musieť podávať v pobočkách Sociálnej poisťovne výpisy. „Potrebné údaje budeme dostávať od Daňového riaditeľstva,“ hovorí Peter Višváder, hovorca Ústredia Sociálnej poisťovne. Pripomína, že zmeškané platby poistného, nesplnenie si prihlasovacích a odhlasovacích povinností pri začatí alebo po skončení podnikania, ale aj platenie poistného z nesprávneho vymeriavacieho základu, to sú najčastejšie „hriechy“ živnostníkov. Zaznamenávajú ich nielen pobočky Sociálnej poisťovne, ale aj zdravotných poisťovní. Živnostníci poisťovniam zabúdajú ohlásiť aj zmeny mena, trvalého pobytu, ale neoznámia im ani prerušenie poistenia.

Sadzba poistného Živnostník platí z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie 4,4 percenta, na starobné 18 percent, na invalidné poistenie 6 percent a do Rezervného fondu solidarity dve percentá.

„Sadzba dve percentá platí len na prechodné obdobie od 1. apríla minulého roku do konca tohto roku. Od januára budú živnostníci platiť do Rezervného fondu solidarity už znovu 4,75 percenta z vymeriavacieho základu, ako to bolo pôvodne,“ upozorňuje Višváder. Pripomína tiež, že v období trvania povinného poistenia musia platiť poistné v lehote splatnosti. „Vždy do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, za ktorý sa platí poistné na sociálne poistenie.“ Hrozia pokuty a penále Sociálna poisťovňa za nesplnenie určitých povinností môže uložiť pokutu až do 16 596,96 eura. „Samozrejme, nevyrubí plnú výšku pokuty, závisí od toho, o aké závažné porušenie povinností ide,“ vraví Višváder. „Pokiaľ si však živnostník neplní odvodové povinnosti, v takom prípade mu už nehrozí pokuta, ale penále. Ak nezaplatí poistné včas alebo ho zaplatí, ale menej, ako mal, pobočka Sociálnej poisťovne mu v takých prípadoch vždy predpíše penále vo výške päť stotín percenta z dlžnej sumy za každý deň omeškania. A to odo dňa splatnosti poistného až do dňa, keď bola dlžná suma poukázaná na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici, zaplatená v hotovosti, alebo do dňa začatia kontroly.“

Pokiaľ živnostník ešte len začína podnikať a nezamestnáva ľudí, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti. Až na budúci rok koncom júna sa bude posudzovať, či má, alebo nemá povinnosť platiť poistné, jeho povinnosť sa bude posudzovať podľa výšky tohtoročného príjmu. Voči zdravotným poisťovniam a daňovým úradom si oznamovaciu povinnosť živnostníci plnia na Jednotnom kontaktnom mieste. Je ním obvodný úrad, odbor živnostenského podnikania, ktorý im oprávnenie vydal a ktorý aj vznik živnostenského oprávnenia oznamuje zdravotnej poisťovni. Tiež zabezpečí registráciu na daňovom úrade. „Chcem upozorniť, že oznamovaciu povinnosť na Jednotnom kontaktnom mieste si plnia len tie samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré získajú oprávnenie na podnikanie od živnostenského úradu. Ostatní,ktorým oprávnenie vydávajú profesijné komory a iné orgány, si oznamovaciu povinnosť plnia sami v pobočke Všeobecnej zdravotnej poisťovne,“ pripomína Lenka Novosádová z odboru zdravotného poistenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Rovnako to platí aj pre iné zdravotné poisťovne.

Pozor na meškanie s platbou Každý živnostník by si mal vždy aj skontrolovať, či platba poistného smerovala na správny účet, či na príkaze uviedol a či aj správne uviedol variabilný symbol a špecifický symbol. Aj takto sa totiž môže stať neplatičom poisťovne. S podobnými problémami sa stretávajú aj zdravotné poistenie.

„Preddavky platia v nesprávnej výške, pripadne uvádzajú nesprávny variabilný symbol. Niekedy oneskorene alebo vôbec,“ vraví Novosádová. „Ak meškajú s platbou v danom roku viac ako tri mesiace, zdravotná poisťovňa im uhradí len neodkladnú zdravotnú starostlivosť,“ upozorňuje. Ak platba zablúdi na nesprávne číslo účtu platiteľa, nedoplatok na poistnom eviduje aj zdravotná poisťovňa. „Klientom zasielame výzvy na úhradu, a tak zistíme, či neposlali platbu na účet inej inštitúcie,“ vraví Novosádová. Napriek tomu klient musí nedoplatok zaplatiť. „Vyhne sa tak nepríjemnostiam pri jeho vymáhaní prostredníctvom exekútora.“ Preto klientom odporúča, aby si kontrolovali platby. „Našu zdravotnú poisťovňu môžu požiadať aj o vydanie saldokonta platiteľa.“ Klientovi totiž hrozí, že ak nedoplatok neuhradí, zdravotná poisťovňa požiada Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou o vydanie platobného výmeru alebo poisťovňa vydá výkaz nedoplatkov na poistnom vrátane poplatkov a úrokov z omeškania. Tento exekučný titul postúpi na vymáhanie prostredníctvom súdneho exekútora, čím mu vznikajú ďalšie náklady v súvislosti s trovami exekúcie, ktoré musí zaplatiť.

Ako sa platí do Sociálnej poisťovne Poistné sa platí na účet Sociálnej poisťovne v Štátnej pokladnici za kalendárny mesiac pozadu. Čísla účtov pobočiek Sociálnej poisťovne sú dostupné aj na internetovej stránke Sociálnej poisťovne www.socpoist. sk.

„V prípade, že poistenec odošle platbu na nesprávne číslo účtu, Sociálna poisťovňa o nej ani nevie. Ak platba nie je pripísaná na účet Sociálnej poisťovne, tá u poistenca eviduje pohľadávku na poistnom. Klienta buď vyzve na zaplatenie poistného, alebo mu dlžnú sumu poistného rozhodnutím predpíše na úhradu,“ vraví ďalej Višváder.

Ako má postupovať živnostník, ak preruší živnosť alebo skončí s podnikaním

V Sociálnej poisťovni

Dňom prerušenia alebo zániku oprávnenia na podnikanie zanikne aj povinné nemocenské a povinné dôchodkové poistenie – týmto dňom je povinný odhlásiť sa do ôsmich dní z tohto poistenia na tlačive Registračný list FO – odhláška.

Odo dňa, od ktorého zamestnávateľ nezamestnáva už ani jednu fyzickú osobu, stráca postavenie zamestnávateľa v sociálnom poistení a je povinný odhlásiť sa z registra zamestnávateľov do ôsmich dní na tlačive Registračný list zamestnávateľa – odhláška.

V zdravotnej poisťovni

Povinný je oznámiť platiteľa poistného v období po skončení podnikania, resp. v období pozastavenia podnikania – napríklad na obdobie prerušenia živnosti sa prihlási ako samoplatiteľ.

V prípade, že je zároveň aj zamestnávateľom, je povinný splniť si oznamovaciu povinnosť – a to odhlásením zamestnancov do 8 dní od zmeny platiteľa poistného. Zároveň nemá povinnosť ako SZČO uhrádzať preddavky na zdravotné poistenie.

ZDROJ: SOCIÁLNA POISŤOVŇA, ÚSTREDIE, VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÁ POISŤOVŇA

debata chyba