Aké odvody platia živnostníci, ktorí zároveň pracujú

Mnohí ľudia začínajú podnikať na skúšku, popri zamestnaní. Až neskôr sa rozhodnú, či sa chcú podnikaniu venovať naplno.

11.10.2010 10:11
euro, peniaze, hotovosť Foto:
Ilustračné foto
debata

„Taká osoba má už na účely sociálneho poistenia postavenie zamestnanca a v čase, keď začína podnikať, je teda povinne nemocensky i dôchodkovo poistená a má aj poistenie v nezamestnanosti,“ vraví Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne. Poistné za ňu platí zamestnávateľ.

„To, že dostane oprávnenie na živnosť, automaticky neznamená aj vznik povinnosti platiť poistné. Bude ho platiť až od 1. júla nasledujúceho roka a aj to bude závisieť od toho, aký vysoký príjem dosiahne v tomto roku.“

Ak je potom súčasne povinne poisteným zamestnancom a povinne poistenou samostatne zárobkovo činnou osobou, platí poistné na nemocenské poistenie a poistné na dôchodkové poistenie vždy prednostne z vymeriavacieho základu dosiahnutého z výkonu činnosti zamestnanca (pozri príklad).

Zdravotnej poisťovni treba doručiť Výkaz preddavkov SZČO, kde si určujete výšku preddavku.

„Ak živnostník začal s činnosťou počas roka, môže si určiť výšku vymeriavacieho základu. Ak ide o osobu, ktorá je v pracovnom pomere a zároveň aj držiteľom živnostenského oprávnenia, nie je povinná do konca júna nasledujúceho roka, kým nepodá ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie, uhrádzať preddavky na zdravotné poistenie,“ vraví Lenka Novosádová z odboru zdravotného poistenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Každá samostatne zárobkovo činná osoba je však povinná podať si ročné zúčtovanie poistného na verejné zdravotné poistenie. Jeho výsledkom je aj výška preddavku, ktorú bude odvádzať od 1. júla kalendárneho roka, v ktorom ročné zúčtovanie poistného podávala, až do 30. júna nasledujúceho kalendárneho roka.

Ako sa platia odvody do Sociálnej poisťovne

Príklad: Zo zamestnania máte vymeriavací základ 2 000 eur, teda vymeriavací základ vyšší ako maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie (je 1 116,75 eura), a váš vymeriavací základ ako samostatne zárobkovo činnej osoby je 1 000 eur.

  • Poistné na nemocenské poistenie ako zamestnanec platíte z vymeriavacieho základu 1 116,75 eura, čo je maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na nemocenské poistenie. Ako samostatne zárobkovo činná osoba platíte poistné na nemocenské poistenie z nulového vymeriavacieho základu, pretože už z vymeriavacieho základu zamestnanca ste zaplatili toto poistné z maxima.
  • Poistné na dôchodkové poistenie ako zamestnanec platíte z vymeriavacieho základu 2 000 eur, ako samostatne zárobkovo činná osoba zaplatíte poistné na dôchodkové poistenie z vymeriavacieho základu 978 eur (maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na dôchodkové poistenie je totiž 2 978 eur). Prednostne sa berie do úvahy vymeriavací základ zamestnanca, v tomto prípade 2 000 eur, z ktorého zaplatil za vás zamestnávateľ poistné na dôchodkové poistenie, teda nie skutočný vymeriavací základ samostatne zárobkovo činnej osoby 1 000 eur. Poistné do Rezervného fondu solidarity zaplatíte ako samostatne zárobkovo činná osoba z vymeriavacieho základu 1 000 eur, t. j. zo skutočného vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

ZDROJ: SOCIÁLNA POISŤOVŇA, ÚSTREDIE

debata chyba