Na Slovensku ubudne 55–tisíc milionárov

Rady slovenských "milionárov" sa nástupom Nového roka výrazne zoštíhlili. Aj keď nie v skutočnosti, ale iba z pohľadu platenia milionárskej dane, ktorej sa zbaví asi 55–tisíc ľudí.

03.01.2011 11:29
Richard Sulík Foto:
Predseda parlamentu Richard Sulík bol pri zavedení milionárskej dane ako poradca vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka.
debata

Kým v vlani daň zasiahla každého „milionára“ s platom nad 1 475 eur, od tohto roka sa daň dotkne až „milionárov“ pri hrubom príjme 1 774 eur mesačne.

Rady ľudí, ktorí pociťovali milionársku daň, sa tak podľa platových štatistík znížia asi o dve percentá na viac ako štyri percentá ľudí. Ostane len posledných takmer stotisíc zdanených „milionárov“. „Vôbec ma neprekvapuje, že milionári ubúdajú, keď tu štyri roky vyčíňali socialisti,“ zareagoval Richard Sulík (SaS), predseda parlamentu a súčasne jeden zo skutočných milionárov. Milionársku daň pritom Sulík sám zavádzal ešte v časoch, keď bol poradcom vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka (Smer). Daňou sa v podstate znižuje nezdaniteľné minimum pre skupinu ľudí s vyšším platom. „Bol som rád, že sme ju zaviedli, pretože dovtedy bolo doslova tabu hýbať s nezdaniteľným minimom,“ doplnil Sulík. Podľa jeho slov sa zavedením odvodového bonusu od roku 2013 nezdaniteľné minimum aj tak úplne vytratí a nahradiť ho má základná sociálna dávka.

Exminister financií Počiatek zase nevidí problém v tom, keby sa milionári zdanili nie menej, ale ešte viac, ako to je doteraz. Hoci je podobne ako Sulík milionárom. „Chcel by som vidieť ten zoznam milionárov a potom zistíme, či ich ubudlo,“ dodal s úsmevom Počiatek. Stať sa slovenským „milionárom“ a platiť milionársku daň nebolo pritom neprekonateľnou prekážkou. V roku 2010 na to stačilo zarobiť mesačne podľa prepočtov Pravdy približne 1 475 eur a ľuďom sa postupne začínalo znižovať nezdaniteľné minimum. Ide o sumu, ktorá na tento rok predstavovala ročnú sumu 4 025 eur. Každý pracujúci si ju mohol odpočítať od platu v plnej výške a 19–percentnú daň tak platil z nižšieho platu. Keď „milionár“ zarobil mesačne približne 2 963 eur, odpočítateľnú časť už mal nulovú. Daň tak platil z plného príjmu. Od januára roka však prestalo platiť prechodné ustanovenie, ktoré v čase krízy zaviedla bývalá Ficova vláda. „Milionárom“ aj s daňou tak už bude iba človek od mesačného platu 1 774 eur. Pri tejto hranici sa mu začína znižovať nezdaniteľné minimum. A keď zarobí mesačne približne 3 074 eur, nezdaniteľné minimum, ktoré by si mohol odpočítať od platu, dosiahne nulu.

Taká zmena však pre daňových „milionárov“ ani ľudí s nižším zárobkom výhrou nebude. Pre všetkých ľudí na Slovensku sa totiž od januára znížilo nezdaniteľné minimum. Teda kým doteraz sa odpočítava z platu ročne vyše štyritisíc eur, na ktoré sa nevzťahovala daň, v tomto roku to bude iba 3 559 eur. Napríklad človek, ktorý vlani zarobil 1 600 eur a podliehal aj milionárskej dani, dostal v čistom na účet plat 1 186 eur. V tomto roku mu poputuje pri rovnako vysokom plate na účet 1 184 eur, teda o dve eurá menej.

Bývalí opoziční poslanci, súčasní členovia vládnej koalície, pritom v minulosti milionársku daň kritizovali a navrhovali jej zrušenie. Doteraz sa tak nestalo. „Do budúcnosti nemožno vylúčiť ani prehodnotenie prístupu k takzvanej milionárskej dani,“ povedal Martin Jaroš, hovorca ministerstva financií.

debata chyba