Štát prispeje slabšie zarábajúcim zamestnancom päťdesiatimi eurami

Ľudia s nízkym platom môžu aj v tomto roku získať zamestnaneckú prémiu do výšky 50 eur. Konkrétna suma, ktorú im štát vyplatí, závisí od toho, koľko vlani zarobili.

26.01.2012 07:37
Šička, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata

Najviac peňazí dostanú tí, ktorých minuloročný príjem neprekročil 12–násobok minimálnej mzdy. Ľuďom, ktorí nedostávali mesačne viac ako 317 eur v hrubom, by mali daňové úrady vyplatiť 50,34 eura. Tým, ktorí mali vyšší príjem, sa prémia znižuje. Zamestnanci, ktorí zarábali viac ako 342 eur, už nemajú nárok na žiadnu prémiu.

V porovnaní s minulým rokom klesla maximálna výška zamestnaneckej prémie o vyše sto eur. Môže za to pokles nezdaniteľnej časti základu dane zo 4 025,70 eura na 3 559,30 eura a nárast minimálnej mzdy. V budúcom roku by výška prémie mala klesnúť o ďalšie štyri eurá.

PIANO

Užitočné rady nájdete aj v článku Kto má nárok na zamestnaneckú prémiu
Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ľudia, ktorí chcú získať zamestnaneckú prémiu, majú dve možnosti, ako sa k nej dostať. Buď požiadajú svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania, alebo sami podajú daňové priznanie. „Zamestnancovi, ktorému vznikol za príslušné zdaňovacie obdobie nárok na zamestnaneckú prémiu a ktorému zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie, zamestnaneckú prémiu prizná a vyplatí na jeho žiadosť tento zamestnávateľ,“ povedala Gabriela Dianová z Finančného riaditeľstva SR. Žiadosť o vyplatenie prémie je súčasťou žiadosti o vykonanie ročného zúčtovania. Zamestnávateľ musí vyplatiť prémiu najneskôr spolu s aprílovou mzdou. Zamestnanci by ju tak mali dostať v máji.

Požiadať zamestnávateľa o ročné zúčtovanie daní možno najneskôr do 15. februára. Kto tento termín nestihne, alebo nechce, aby mu jeho dane zúčtoval zamestnávateľ, musí sám podať daňové priznanie. To sa zvyčajne podáva do konca marca. Keďže v tomto roku posledný marcový deň pripadá na sobotu, daňové priznanie je možné podávať až do pondelka 2. apríla.

Tým ľuďom, ktorí sami podajú daňové priznanie, pošle peniaze poštou alebo na účet priamo daňový úrad. Ak podajú daňové priznanie v riadnom termíne, prémiu by mali dostať v máji.

Všetky články o daniach a o podávaní daňových priznaní za rok 2011 nájdete na tejto stránke.

Podmienky na získanie prémie každoročne splnia desaťtisíce ľudí. „V daňových priznaniach k dani z príjmu si minulý rok uplatnilo zamestnaneckú prémiu 78 966 daňovníkov a pri vykonaní ročného zúčtovania 21 706 platiteľov dane z príjmu zo závislej činnosti,“ vraví Dianová.

Na získanie prémie však nestačí splniť kritérium maximálneho možného príjmu. Prémiu nedostanú napríklad pracujúci poberatelia predčasného alebo starobného dôchodku. Naopak, invalidným dôchodcom štát po splnení všetkých podmienok prémiu vyplatí.

Bez prémie zostanú aj všetci ľudia, ktorí mali vlani okrem zamestnania príjem aj z podnikania či z prenájmu. Peniaze nedostanú ani tí ľudia, ktorí minulý rok pracovali menej ako šesť mesiacov.

debata chyba