Ako sú chránené lesné pozemky

Zákon nezakazuje pohyb cyklistiku v lesoch.

08.02.2013 10:30
vojenské lesy, stromy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ako sa možno pohybovať na miestach, kde sa ťaží drevo? Môžu tam vstupovať aj nezainteresova­né osoby?

Z hľadiska bezpečnosti práce je zakázané vstupovať na pracovisko, kde prebieha ťažba. Pracoviskom sa rozumie porast alebo lesný dielec. Toto územie by malo byť označené.

Aká je zákonná lehota na opätovné zalesnenie vyrúbaného lesa?

Obnovu lesa na holine je obhospodarovateľ lesa povinný vykonať najneskôr do dvoch rokov od jej vzniku, okrem chránených území s piatym stupňom ochrany. V prípade očakávanej prirodzenej obnovy môže orgán štátnej správy lesného hospodárstva túto lehotu predĺžiť o ďalšie dva roky.

Ako je to s opekaním na lúke v blízkosti lesa? Má príslušník lesnej stráže právo vyhodiť skupinu ľudí, ktorá nespôsobuje hluk, nevytvára po sebe neporiadok a nie je pod vplyvom alkoholu? Pozemky, na ktorých sa daná lokalita nachádza, nie sú ani majetkom urbariátu, ale sú v prenájme majiteľa firmy sídliacej v obci, ktorá lúku udržiava.

Zákon o lesoch uvádza, že priestupku sa dopúšťa ten, kto zakladá alebo udržiava otvorené ohne na lesných pozemkoch alebo v ich ochrannom pásme mimo vyznačených miest. Ochranné pásmo lesa tvoria pozemky do vzdialenosti 50 m od hranice lesného pozemku. Označením sa myslí jedna z informačných tabúľ, ktorá obsahuje klauzulu „zabezpečené ohnisko". Ak lokalita nie je takto oficiálne správcom lesa označená, mal príslušník lesnej stráže právo na takéto konanie. Zákon tiež určuje výšku pokút – v blokovom konaní je možné uložiť pokutu do 66 eur.

Je zákaz cyklistiky v lesoch?

Novela zákona o lesoch cyklistiku v lesoch nezakazuje, len uvádza, že je zakázané „jazdiť na bicykli alebo na koni mimo lesnej cesty alebo vyznačenej trasy“.

Odpovedal: Ing. Vlastimil Rezek, hovorca š. p. LESY SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba