Nezúčastnení vlastníci nebudú ukrátení

Otázky a odpovede o pozemkových úpravách.

20.02.2013 10:09
pole, pozemok, roľa, traktor, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

Môžu sa vlastníci, ktorí o pôdu nemajú záujem, napríklad vlastnia malé podiely, vzdať vlastníctva v rámci konania?

Nie, jedine ak by mali v obvode v súhrne výmeru poľnohospodárskej pôdy menšiu ako 400 štvorcových metrov alebo 2-tisíc štvorcových metrov lesnej pôdy. Slovenský pozemkový fond im musí pozemok, ak o to požiadajú, vyplatiť. Prípadne môžu tento svoj podiel predať iným záujemcom, štandardnou kúpnou zmluvou.

Je vlastník počas konania nejako obmedzený v nakladaní s pozemkom, môže ho predať, darovať?

Nie. Isté obmedzenia nastanú až na záver konania, keď je schválený projekt pozemkových úprav a má sa vykonať v teréne. Nemalo by to trvať dlhšie než 60 až 90 dní. Zápisy sú v katastri v tomto období zablokované.

Konanie trvá aj niekoľko rokov. Ako doň vstupujú dedičia, ak vlastník medzitým zomrie?

Na miesto zosnulej osoby nastúpi zo zákona ako zástupca Slovenský pozemkový fond, ale spracovatelia komunikujú aj s dedičmi, ak sa k pozemkom prihlásia. Rozhodujúca je však až dohoda dedičov, ako sa dedičské konanie uzavrie, kto sa stane dedičom pozemkov. Slovenský pozemkový fond zastupuje tiež neznámych vlastníkov, vlastníkov s nezisteným pobytom a tých, ktorí si svoje práva v konaní neuplatnili, k pozemkom sa doteraz neprihlásili. Pri umiestnení ich nových pozemkov projektant musí dodržať tiež všetky schválené kritériá. Výpisy z registrov, ktoré v konaní robíme, zasielame všetkým vlastníkom, ktorých adresy sú nám podľa údajov katastra známe.

Pokiaľ niekto býva mimo obce, na inom konci republiky, prípadne aj v zahraničí, asi bude finančne náročné zúčastňovať sa na takýchto zhromaždeniach. Aké teda majú možnosti, aby po úpravách dostali primeraný pozemok?

Vlastník môže celý priebeh sledovať na webe príslušného obvodného pozemkového úradu, pod ktorý patrí katastrálne územie, nie je potrebné nikde vycestovať. Úrad zverejňuje všetky dôležité dokumenty a informuje o priebehu konania. Doručuje v jednotlivých štádiách vlastníkom aj zásielky, ako sú výpis z registra pôvodného stavu, výzva na tvorbu kritérií pre vyčleňovanie nových pozemkov, spracovaný návrh zásad umiestnenia nových pozemkov a výpis z registra nového stavu a týmto treba venovať náležitú pozornosť.

Ak ich celé konanie zaťažuje, sú v pokročilom veku alebo sa obávajú, že budú nejako ukrátení?

Môžu splnomocniť na zastupovanie osobu v obci, ktorej dôverujú. V takom prípade však zásielky bude dostávať táto osoba. Vycestovať by mali až v štádiu, keď projektant vypracoval úvodné podklady, podľa ktorých sa ďalej vypracuje návrh nového stavu a je potrebné osobne prerokovať konkrétne umiestnenie nových polôh pozemkov vlastníka. Každý sa dozvie, kde sa bude jeho nový pozemok nachádzať. Doklad o tom, že takúto výzvu vlastník dostal, musí mať aj projektant, preto sa tieto výzvy posielajú doporučene a opakovane.

Ak sa o to naďalej nezaujíma a nepríde, pripraví sa tak o lepšie umiestnenie svojho nového pozemku?

Určite nie. Kritériá rozmiestnenia nových pozemkov sú v tomto štádiu už dané, takže my ďalej postupujeme podľa nich a keďže boli vlastníkmi riadne odsúhlasené, predpokladá sa, že sú dostatočne spravodlivé.

Odpovede z Komory pozemkových úprav

© Autorské práva vyhradené

debata chyba