Kto má nárok na rodičovský príspevok

Nárok naň vzniká matke alebo otcovi, ak sa o dieťa riadne starajú.

21.04.2012 06:30
rodič, rodičovský, bonus, rodinia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Za riadnu starostlivosť sa považuje zabezpečenie starostlivosti o dieťa v záujme jeho všestranného fyzického a psychického vývinu, najmä primeraná výživa, hygiena, výchova a dodržiavanie preventívnych prehliadok.
  • Ďalšou podmienkou je, že osoba, ktorá oň žiada, má trvalý pobyt na území Slovenska.
  • Zákon ustanovuje situácie, keď nárok na rodičovský príspevok nevzniká, a to ak sa spolu s dieťaťom zdržuje mimo územia Európskej únie a počas tohto pobytu nie je na Slovensku zdravotne poistená. Tiež v prípade, ak sú v rodine dve a viac detí vo veku do troch alebo do šesť rokov veku, nárok na príspevok nevzniká, ak má jeden z rodičov nárok na materské alebo sa mu vypláca príspevok na starostlivosť o dieťa. Vylúčilo sa tým poskytovanie rodičovského príspevku jednému z rodičov, ktorý sa osobne stará o jedno z detí, a zároveň poskytovanie materského alebo príspevku na starostlivosť druhému rodičovi, ktorý sa stará o ďalšie dieťa.
  • Rozhoduje o ňom a vypláca ho úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.
  • Matka alebo otec oň musia písomne požiadať. Žiadosť musí obsahovať meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo a adresu. K žiadosti je tiež potrebné predložiť rodný list dieťaťa, resp. detí.
  • Nárok si treba uplatniť do 6 mesiacov od posledného dňa v mesiaci, za ktorý patrí. To znamená, že ak patrí od narodenia dieťaťa, nárok si musíte uplatniť do konca mesiaca, v ktorom dieťa dovŕši 6 mesiacov. Ak poberáte materské, nárok na rodičovský príspevok si treba uplatniť do konca mesiaca, v ktorom uplynie 6 mesiacov odo dňa poslednej výplaty materského.
  • Vypláca sa mesačne pozadu.

Zdroj: UPSVAR

debata chyba