Pomoc pri opatere prichádza domov

Mestá a obce zabezpečujú starým, chorým a aj ľuďom po operáciách terénnu opatrovateľskú službu. Opatrovateľky využívajú najmä osamelí penzisti a ľudia na invalidnom dôchodku. Dostanú ju pod podmienkou, že sú najmenej dve hodiny denne na takúto pomoc odkázaní. Požiadať môžu aj o donášku stravy, nákup alebo o sprevádzanie na vyšetrenia k lekárovi.

21.03.2013 06:30
rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata

V niektorých mestách znížili v tomto roku sumy za tieto služby. Chcú tak podporiť terénne sociálne služby, aby občania mohli čo najdlhšie zotrvať v domácom prostredí. Niekde sa za opatrovateľskú službu platí podľa príjmu občana, väčšinou sa však určujú hodinové sadzby.

Samosprávy financujú viaceré sociálne služby v plnom rozsahu. Za opatrovanie sa platí rôzne, v Trebišove od 50,40 do 189 eur mesačne, v Kežmarku dopoludnia 2 eurá za hodinu a od tretej do desiatej večer 2,50 eura. V niektorých mestách majú sadzby určené za jednotlivé úkony opatrovateľky.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako zabezpečujú mestá a obce terénnu opatrovateľskú službu" target=„_blank“ >peniaze.prav­da.sk/obcan-a-stat/clanok/274854-ako-zabezpecuju-mesta-a-obce-terennu-opatrovatelsku-sluzbu/].

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Ak opatrovaný žije sám a zaplatí celú sumu, na živobytie mu musí ostať najmenej 252,95 eura, teda 1,3-násobok sumy životného minima. Ak v domácnosti žijú viacerí, suma, ktorá im musí ostať, je vyššia. Napríklad manželom penzistom musí po úhrade ostať 330,32 eura mesačne. Suma životného minima sa totiž určuje podľa toho, koľko osôb žije v domácnosti, a teda sa posudzujú spoločne.

„Osoby s nízkymi príjmami platia len časť alebo neplatia vôbec,“ vraví Darina Vaľová z trebišovského mestského úradu. „Ak im príjem na zaplatenie celej sumy nestačí, povinnosť uhradiť zvyšok majú ich rodičia alebo deti. Aj im však po úhrade služby musí ostať 1,3-násobok životného minima,“ upozorňuje.

O opatrovanie žiada spravidla ten, kto je na túto službu odkázaný. „V mnohých prípadoch s jej vybavovaním začínajú rodinní príslušníci,“ vraví Katarína Poláková z Mestského úradu v Senici. Samotnú žiadosť by mala podpísať odkázaná osoba. „Každý u nás dostane všetky potrebné informácie o tejto službe, žiadosť si možno stiahnuť aj z našej webovej stránky,“ vraví Monika Ružbaská, vedúca oddelenia sociálnych vecí Mestského úradu v Kežmarku. „Podať ju môže aj niekto z príbuzných, ak zdravotný stav takej osoby nedovoľuje podať ju alebo podpísať osobne.“

V príslušnej kolónke tlačiva zmluvný lekár potvrdí nepriaznivý zdravotný stav žiadateľa a aj osobu, ktorá žiadosť podpíše a podá na mestskom úrade. Určí sa stupeň odkázanosti a sociálny pracovník priamo v domácnosti prešetrí sociálnu a rodinnú situáciu a spracuje posudok. Mesto potom vydá rozhodnutie.

„Po posúdení odkázanosti sa pri uzatváraní zmluvy dohadujú konkrétne úkony, ktoré sa vrámci opatrovateľskej služby budú vykonávať,“dopĺňa Ľudmila Frémalová z Mestského úradu v Partizánskom.

Pokiaľ by dcéra chcela opatrovať svoju matku alebo matka syna na vozíčku, nemusí absolvovať opatrovateľský kurz vtedy, ak je to v rámci kompenzačného príspevku za opatrovanie, ktorý sa vybavuje na úrade práce. Opatrovateľky vykonávajúce opatrovateľskú službu však musia spĺňať túto zákonom stanovenú podmienku.

„Nie je však možné brať príspevok od štátu a využívať aj služby mesta alebo obce. V každom jednom prípade úzko spolupracujeme s úradom práce a hľadáme spoločne riešenie vhodné pre osobu, ktorá potrebuje opateru.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba