Pôdu by mali skúpiť tí, ktorí ju obrábajú

Pôda tvorí priemerne len asi päť percent z celkového majetku poľnohospodárskych podnikov, čo znamená, že slovenský poľnohospodár si priemerne prenajíma viac ako 90 percent poľnohospodárskej pôdy, ktorú obrába. V porovnaní s ostatnými krajinami únie je takýto stav ojedinelý, pretože v ostatných členských štátoch tvorí až okolo päťdesiat percent. Riešením by mohla byť jej kúpa, k čomu by mu mal napomôcť úver na kúpu pôdy.

09.04.2013 13:22
traktor, pole, siatie Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

„Proces skupovania je časovo náročný,“ vraví Jakub Kráľ z advokátskej kancelárie v Nových Zámkoch. Pre samostatne hospodáriacich roľníkov by mohlo byť výhodné požiadať o služby advokátov, notárov či realitné kancelárie, ktoré môžu v ich  mene, podľa ich pokynov začať vykupovať spoluvlastnícke podiely na pôde, ktorú obhospodarujú.

„U nás sa pôda nakupuje živelne, bez ohľadu na to, kde sa nachádza a kto na nej hospodári,“ vraví Kráľ. „Stáva sa, že kupujúci ani nevie, kde sa nachádza.“ Vlastníci, najmä ak nebývajú v obci a pôdu zdedili po rodičoch, niekedy ani nevedia, ktoré družstvo, agrofirma či roľník ich pozemky obhospodaruje. „Slúži na to identifikácia parciel, ktorú by si mali dať vyhotoviť na tej správe katastra, pod ktorú príslušné katastrálne územie patrí,“ radí právnik. „Podľa identifikácie parciel zistí nielen kto, ale aj v akej výmere jeho pôdu obhospodaruje, jemu môže pozemok ponúknuť na odkúpenie.“

Postup pri uzatváraní zmluvy závisí aj od toho, či je predávajúci výlučným alebo podielovým spoluvlastníkom pôdy. Výlučným je, ak má na liste vlastníctva pomer 1/1 a platí to aj o manželoch, ak majú pozemok v bezpodielovom spoluvlastníctve. Podielovým spoluvlastníkom je, ak má na liste vlastníctva parcely zapísané v určitom pomere s inými osobami. Pomery môžu byť rôzne, napríklad ak je na liste vlastníctva pomer vlastníka na pozemku vyjadrený číslom 20/3497 znamená, že na pozemku rozdelenom na 3 497 ideálnych častí mu patrí 20. Takto mu pri celkovej výmere pozemku 1 554 štvorcových metrov patrí 9 štvorcových metrov. Ide však len o ideálny podiel, keďže o celý pozemok sa delí s ďalšími vlastníkmi.

Podieloví spoluvlastníci sú pri nakladaní s pozemkom viazaní Občianskym zákonníkom. „Podstata podielového spoluvlastníctva spočíva v tom, že každý zo spoluvlastníkov sa podieľa na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci v takom rozsahu, aký zodpovedá veľkosti jeho podielu,“ vraví právnik. Čím väčší podiel má, tým väčšie právomoci má aj pri nakladaní so spoločným pozemkom.

Pokiaľ chce podielový spoluvlastník svoj podiel predať alebo darovať, mal by ho najskôr ponúknuť ostatným spoluvlastníkom. „V písomnej ponuke, v ktorej presne špecifikuje, čo chce predať, za akú cenu, tiež by mal určiť lehotu na vyjadrenie k ponuke,“ dopĺňa púchovská advokátka Soňa Baginová. „Ak ostatní podieloví spoluvlastníci neprejavia záujem o kúpu, môže ho predať tretej osobe, ale nie za cenu nižšiu ako uviedol v ponuke. Rovnako ten, kto chce kúpiť, musí, najlepšie písomne, osloviť všetkých podielových spoluvlastníkov.“

Spoluvlastníci môžu potom uzavrieť rôzne dohody. „Ponúkaný spoluvlastnícky podiel kúpi len jeden z nich – ak sa nedohodnú, majú právo vykúpiť podiel pomerne podľa veľkosti podielov,“ vraví ďalej Kráľ. Pripomína, že musia splniť podmienky obsiahnuté v ponuke. „Predkupné právo musia vykonať v určitej lehote, ak nie je dohodnutá, musí sa vykonať do 60 dní. Ak podmienky nesplnia alebo márne uplynie lehota, v ktorej sa má odkúpenie uskutočniť, prípadne sa rozhodnú spoluvlastnícky podiel nekúpiť, ich predkupné právo zaniká.“

Právnik upozorňuje aj na to, že ak spoluvlastník podiel pred odpredajom alebo darovaním neponúkne ostatným spoluvlastníkom, zmluvu môžu úspešne napadnúť na súde.

„Právny úkon, ktorým k prevodu došlo, s výnimkou prevodu na blízku osobu, teda na deti, rodičov, manželku, súrodencov a iné spoluvlastníkovi blízke osoby, je neplatný. Ide však len o relatívnu neplatnosť,“ pokračuje právnik. „Oprávnení sa musia dovolať jeho neplatnosti na súde. Ak súd ich návrhu vyhovie, hľadí sa na úkon akoby nevznikol.“

Potom môžu od nadobúdateľa podielu žiadať, aby im on ponúkol podiel na predaj. „Nadobúdateľovi vzniká právna povinnosť ponúknuť oprávneným spoluvlastníkom spoluvlastnícky podiel na predaj, pričom tak musí urobiť za podmienok, za ktorých pozemok pôvodne získal. Inak, ak to odmietne alebo na výzvu nereaguje, môžu sa spoluvlastníci opäť domáhať na súde, aby nadobúdateľov prejav vôle bol nahradený súdnym rozhodnutím,“ dodáva právnik.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba