Životné minimum ovplyvňuje aj náhradné výživné

Pomoc deťom v situáciách, keď jeden z rodičov neplatí výživné a keď je ohrozený ich zdravý vývin, ponúka štát formou náhradného výživného. Vypláca ho príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny a poskytuje sa na zabezpečenie výživy nezaopatreného dieťaťa.

25.06.2013 06:30
rodina, hádka, rodičia, výživné, alimenty Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dieťa ho však dostane iba vtedy, ak priemerný mesačný príjem za posledných šesť kalendárnych mesiacov predchádzajúcich kalendárnemu mesiacu, v ktorom bola podaná žiadosť o náhradné výživné, nepresahuje 1,2-násobok sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa. Náhradné výživné, ktoré sa doteraz vyplácalo najviac v sume 106,584 eura, tak už od júla štát poskytne do výšky 108,504 eura, keďže životné minimum na nezaopatrené dieťa bude od júla 90,42 eura.

O náhradné výživné môže požiadať rodič dieťaťa, ale aj iná osoba, ktorej bolo nezaopatrené dieťa zverené do starostlivosti, alebo samotné nezaopatrené dieťa, ak je plnoleté.

K žiadosti oň treba priložiť právoplatné rozhodnutie súdu alebo súdom schválenú dohodu, ktorým bola povinnej osobe určená povinnosť platiť oprávnenej osobe výživné. Dôležité je aj potvrdenie exekútora, že exekučné konanie trvá najmenej tri mesiace od doručenia návrhu na vykonanie exekúcie, alebo potvrdenie Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže o postúpení návrhu na uznanie a výkon rozhodnutia vo veci vymáhania výživného zo zahraničia, alebo potvrdenie centra, že vymáhanie výživného z cudziny nie je možné. Ďalším potrebným dokumentom je potvrdenie školy o tom, že dieťa, na ktoré sa žiada náhradné výživné, riadne chodí do školy, alebo potvrdenie strednej alebo vysokej školy o jeho sústavnej príprave na povolanie štúdiom. K žiadosti treba doložiť aj potvrdenie o príjme žiadateľa a osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba