Aké povinnosti majú dedičia, ak bol zosnulý živnostníkom?

Zomrel mi manžel, ktorý bolo živnostník, prevádzkoval menšiu reštauráciu. Aké sú povinnosti manželky zosnulého živnostníka? Ovplyvňuje to, že manžel bol živnostník, nejako dedičské konanie? Čitateľka

23.08.2013 06:30
daňový úrad, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Každý subjekt, ktorý začal so samostatnou zárobkovou činnosťou je povinný splniť si oznamovacie povinnosti pri začatí podnikania voči všetkým inštitúciám, voči ktorým budú vznikať právne nároky aj záväzky v súvislosti s výkonom živnosti. Takúto oznamovaciu povinnosť treba splniť aj pri skončení podnikania. Smrťou daňovníka sa podnikanie končí. A túto skutočnosť treba oznámiť aj na príslušných úradoch. Rozdiel je len v tom, že za zomretého daňovníka sú povinní splniť oznamovaciu povinnosť dedičia.

Poisťovne: V prípade že bol živnostník povinný platiť príspevky a poistné do fondov Sociálnej poisťovne, do 8 dní odo dňa úmrtia sú dediči povinní predložiť úmrtný list v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne spolu s vypísaným registračným listom fyzickej osoby ako odhláškou. Do príslušnej pobočky zdravotnej poisťovne, v ktorej bol živnostník zdravotne poistený, sa bezodkladne doručí kartička poistenca a úmrtný list živnostníka.

Živnostenský úrad: Do 15 dní po úmrtí živnostníka sú dedičia povinní nahlásiť ukončenie činnosti zomretého. Ak chce v činnosti pokračovať dedič do doby ukončenia dedičského konania a získania oprávnenia na podnikanie dedičom, na živnostenskom liste zomretého sa vyznačí jeho pokračovateľ. Pokračovanie v živnosti sú dedičia povinní oznámiť živnostenskému úradu v lehote jedného mesiaca od úmrtia podnikateľa.

Daňový úrad: V lehote 15 dní po smrti daňovníka sú pozostalí povinní nahlásiť zákonného zástupcu. Ktoré osoby môžu a za akých podmienok po smrti podnikateľa (živnostníka) pokračovať v živnosti upravuje živnostenský zákon, ak fyzická osoba (živnostník) zomrie, môžu v živnosti pokračovať až do skončenia konania o prejednaní dedičstva: dedičia zo zákona, ak niet dediča zo závetu, dedičia zo závetu a pozostalý manžel, aj keď nie je dedičom, ak je spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie živnosti, pozostalý manžel, aj keď nie je dedičom, ak je spoluvlastníkom majetku používaného na prevádzkovanie živnosti, ak v živnosti nepokračujú dedičia, správca dedičstva, ak ho ustanovil súd.

Daň z príjmov: V lehote do 3 mesiacov od smrti daňovníka sú dedičia povinní podať daňové priznanie. Ak je dedičov viac, tí sa dohodnú, ktorý z nich podá daňové priznanie. Správca dane môže predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania v prípade, ak o to zákonný zástupca požiada najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania. Daňový základ zomretého daňovníka sa upravuje tak, ako by sa skončilo podnikanie. K daňovému základu sa pripočítajú pohľadávky a zásoby materiálu a tovaru a odpočítajú sa záväzky, ktoré by v prípade úhrady boli považované za daňový výdavok.

Tiež je potrebné ohlásiť ukončenie daňovej povinnosti dane z motorových vozidiel, prípadne iné, ktoré daňovníkovi vznikli v súvislosti s výkonom podnikateľskej činnosti.

Daň z pridanej hodnoty: Osoba pokračujúca v živnosti sa od úmrtia poručiteľa do skončenia konania o dedičstve považuje za platiteľa dane a v tomto zmysle je platiteľ dane povinný do 10 dní od skončenia posledného zdaňovacieho obdobia odovzdať daňovému úradu osvedčenie o registrácii pre daň.

Posledným zdaňovacím obdobím osoby pokračujúcej v živnosti je zdaňovacie obdobie, v ktorom sa skončí konanie o dedičstve. Správca dane neurčuje posledné zdaňovacie obdobie rozhodnutím. Zákon o DPH jednoznačne ustanovuje posledné zdaňovacie obdobie pre osobu, ktorá pokračovala pri úmrtí fyzickej osoby v živnosti. Osoba pokračujúca v živnosti daňové priznanie za posledné zdaňovacie obdobie predkladá v lehote do 25 dní po skončení zdaňovacieho obdobia a v tej istej lehote je splatná aj vlastná daňová povinnosť. Ak sa po úmrtí platiteľa nepokračuje v podnikaní, potom jeho právny nástupca alebo zástupca ustanovený daňovým úradom má povinnosť podať daňové priznanie.

Posledným zdaňovacím obdobím, ak sa po úmrtí platiteľa nepokračuje v podnikaní, je zdaňovacie obdobie, v ktorom došlo k úmrtiu platiteľa. Daňový úrad nevydáva rozhodnutie o určení posledného zdaňovacieho obdobia, pretože zákon o DPH jednoznačne ustanovuje posledné zdaňovacie obdobie. Platnosť osvedčenia o registrácii pre daň a platnosť identifikačného čísla pre daň zaniká uplynutím posledného zdaňovacieho obdobia. Všetky pohľadávky a záväzky voči štátnym inštitúciám sa zahrnú do dedičského konania.

Zdroj: Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #dedičstvo