Po skončení podpory môžete požiadať o dávky v hmotnej núdzi

Dávku v nezamestnanosti je možné poberať najviac šesť mesiacov. Ľudia, ktorí si počas tohto obdobia nenájdu zamestnanie ani nemôžu požiadať o predčasný dôchodok, môžu získať dávky v hmotnej núdzi.

25.08.2013 06:30
Peniaze, plat, mzda Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Základná výška dávky v hmotnej núdzi pre jednotlivca je 60,50 eura, v prípade manželov je to 105,20 eura. K tomu sa pripočíta ešte príspevok na bývanie, ochranný príspevok a aktivačný príspevok. Podmienkou na získanie týchto dávok je, že žiadateľ sa nachádza v hmotnej núdzi. Podľa zákona tak jeho príjem nesmie dosahovať životné minimum, ktoré je vo výške 198,09 eura, a zároveň si nedokáže sám alebo s pomocou spoločne posudzovaných osôb zvýšiť príjem vlastným pričinením. Pri určovaní nároku na dávky sa okrem príjmu samotného žiadateľa berú do úvahy aj príjmy jeho manžela alebo manželky či rodičov a detí, ktorí s ním žijú v jednej domácnosti.

Samotná výška dávky, na ktorú má žiadateľ nárok, sa vypočíta tak, že sa zoberie celková suma dávky a príplatkov a odpočíta sa od nej príjem žiadateľa. Za príjem sa pritom nepovažuje napríklad 25 percent zo mzdy či 25 percent z dôchodku.

Výhodou ľudí, ktorí požiadajú pred odchodom do dôchodku o dávky v hmotnej núdzi a penziu začnú poberať až po dovŕšení dôchodkového veku, je, že im Sociálna poisťovňa nezníži vypočítaný dôchodok. Ak začnú poberať predčasnú penziu, za každých začatých 30 dní, ktoré im chýbajú do dosiahnutia riadneho dôchodkového veku, im Sociálna poisťovňa zníži penziu o pol percenta.

Inú možnosť, ako požiadať o dávky v nezamestnanosti a následne o dávky v hmotnej núdzi, nemajú ľudia, ktorých predčasný dôchodok by bol nižší ako 1,2 násobok životného minima, čo je 237,80 eura. Ak by niekomu Sociálna poisťovňa vypočítala nižší predčasný dôchodok, neprizná mu ho. Daný človek môže podať žiadosť neskôr, keď sa mu vypočítaná suma zníži menej, a preto už dosiahne 1,2 násobok životného minima, alebo počká do dosiahnutia dôchodkového veku.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti #dávky v hmotnej núdzi