Čo sa stane po rozvode so spoločným úverom?

Otázky a odpovede o vyrovnaní bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

18.09.2013 06:30
rozvod, hádka, peniaze, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je potrebné v prípade, keď si manželia počas manželstva zobrali spoločný úver a chcú, aby sa v dohode o vyrovnaní BSM dohodli na tom, že tento úver prejde len na jedného z manželov?

V praxi je to dosť dôležitá skutočnosť, lebo ak by chcel jeden z bývalých manželov na seba zobrať v budúcnosti ďalší úver alebo pôžičku, mohlo by to byť pre neho ťažké, a to z toho dôvodu, že by stále bol písaný na spoločnom úvere ako spoludlžník alebo ako ručiteľ. Preto skutočnosť, že už ďalej nechce jeden z bývalých manželov figurovať ako dlžník na predmetnej zmluve, je v danom prípade opodstatnená.

Ak by už naďalej nechcel jeden z bývalých manželov figurovať napríklad na zmluve o úvere, ktorú podpísali obaja manželia v čase manželstva, nemôžu sa len tak obaja bývalí manželia dohodnúť v dohode o vyrovnaní BSM, že predmetný úver prejde len na jedného z nich. Takáto dohoda by nemala účinky voči spoločnosti alebo banke, v ktorej si úver obaja manželia počas manželstva zobrali. Teda najdôležitejšie je, aby manžel, ktorý preberie na seba úver, podpísal v danej spoločnosti, kde si úver obaja manželia brali, že súhlasí s tým, že druhý manžel už na úverovej zmluve nebude figurovať. Bez jeho súhlasu a súhlasu banky alebo spoločnosti s tým, že záväzok zo zmluvy prechádza len na jedného z bývalých manželov, sa nedá len tak dohodnúť v dohode o vyrovnaní BSM. Mohlo by sa stať, keby s tým úverová banka alebo spoločnosť nesúhlasili a stále by ostali figurovať v úverovej zmluve obaja bývalí manželia ako spoludlžníci, že aj keby bola dohoda o vyrovnaní BSM spísaná a bolo by v nej, že všetok úver z predmetnej úverovej zmluvy prechádza len na jedného z býv. manželov, takýto úkon by bol voči úverovej banke neúčinný. V budúcnosti by mohol nastať prípad, keď (bývalý manžel, ktorý by stále figuroval, ako spoludlžník na úverovej zmluve, ale v dohode o vyrovnaní BSM by už ako dlžník nebol), že druhý bývalý manžel by prestal splácať úver a banka by dlh vymáhala aj od bývalého manžela (teda od toho, čo síce v dohode o vyrovnaní BSM uvádzaný ako dlžník nie je, ale v zmluve o úvere stále ako spoludlžník figuruje.)

Z toho vyplýva, že najdôležitejšie je najprv sa dohodnúť s príslušnou bankou alebo spoločnosťou, v ktorej majú bývalí manželia spoločný dlh a až potom tieto skutočnosti zaviesť do dohody o vyrovnaní BSM.

Pri spísaní dohody o vyrovnaní BSM musia byť naozaj podiely oboch manželov rovnaké? A čo ak sa bývalí manželia dohodnú, že jeden nechce nič a druhému zostane všetko? Je taká dohoda platná?

Podľa Občianskeho zákonníka sa pri vyrovnaní vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, ako aj na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí.

Všeobecne je dané, že by mali byť podiely oboch manželov pri vyrovnaní BSM rovnaké, ale pri uzavieraní dohody o vyrovnaní BSM sa uplatní dispozitívna voľnosť účastníkov občianskoprávnych vzťahov. Preto dohoda o vyrovnaní BSM, ktorou jeden z účastníkov nadobudne podstatne menší podiel, prípadne nedostane nič, je platná.

Možno v dohode o vyrovnaní BSM dohodnúť aj zmluvnú pokutu?

V prípade, že sa bývalí manželia dohodnú na tom, že napríklad jeden z manželov je povinný vyplatiť druhému manželovi určitú peňažnú sumu v danom čase a dojednajú si aj zmluvnú pokutu, a k vyplateniu predmetnej sumy v danom čase nedôjde, je druhý bývalý manžel oprávnený žiadať od bývalého manžela, ktorý mu peňažnú sumu v danom čase nevyplatil, vyplatenie tejto sumy súdnou cestou, ako aj zaplatenie zmluvnej pokuty.

Možno spísať dohodu o vyrovnaní BSM aj prostredníctvom mediátora? Má takéto spísanie dohody nejaké výhody?

Mediácia je dobrovoľný, dôverný proces, pri ktorom neutrálna osoba napomáha stranám dospieť k vyriešeniu ich sporu dohodou. Základným predpokladom mediácie je vôľa a ochota strán, ktoré medzi sebou majú spor, aktívne hľadať spôsob jeho riešenia a urovnania. Môžu sa tak s pomocou nestranného sprostredkovateľa vyhnúť konaniu pred súdom. Okrem iných záležitostí môže teda aj dohodu o vyrovnaní BSM spísať mediátor.

Výhodou je, že takáto osoba (mediátor) vystupuje pri spisovaní dohody v postavení nestrannej osoby, účastníkov dohody do ničoho nenúti a na základe jeho právnych vedomostí je schopný takúto dohodu spísať, aby dohoda mala aj v prípade nejakých sporov v budúcnosti medzi bývalými manželmi právne účinky. Takáto dohoda o vyrovnaní BSM zostane u mediátora a v prípade konfliktov, ktoré by mohli v budúcnosti nastať medzi bývalými manželmi ohľadne ich majetku, sa môže podať návrh na súd ohľadne nerešpektovania dohody o vyrovnaní BSM. 

Zdroj: JUDr. Zdenka Demeterová, najpravo.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpodielové spoluvlastníctvo