Živnostníci si od januára priplatia na odvodoch

Väčšina živnostníkov bude musieť v budúcom roku platiť vyššie odvody ako v súčasnosti. Zvýši sa totiž minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody väčšina podnikateľov.

04.10.2013 06:30
banka, poplatky, faktúra, klient, dane, odvody,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Od januára musia živnostníci začať platiť odvody do zdravotnej poisťovne podľa daňového priznania za rok 2012. V súčasnosti platia odvody ešte podľa príjmov z roku 2011. „Nová výška minimálneho preddavku pre samostatne zárobkovo činné osoby a samoplatiteľov predstavuje pre rok 2014 sumu 56,35 eura a maximálny preddavok predstavuje sumu 563,50 eura,“ vraví hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová. Minimálne odvody do zdravotných poisťovní sa preto zvýšia o vyše jedno euro. Prvýkrát musia živnostníci zaplatiť novú výšku odvodov do 8. februára 2014, keď je splatné poistné za január.

Odvody do zdravotnej poisťovne vzrastú mnohým ľuďom aj pre zníženie koeficientu, ktorým sa počíta vymeriavací základ. V tomto roku sa vymeriavací základ počítal tak, že si živnostníci vydelili svoj zisk koeficientom 1,9. V budúcom roku sa však už použije koeficient 1,6. To znamená, že aj v prípade, že niekto mal posledné dva roky rovnaký zisk, jeho odvody môžu vzrásť.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Podnikatelia s odloženým priznaním sa musia prihlásiť do poisťovne.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Napríklad živnostník, ktorý v roku 2011 aj 2012 dosiahol zisk neznížený o odvody vo výške 10-tisíc eur, platí v tomto roku mesačné preddavky do zdravotnej poisťovne 61,40 eura. V budúcom roku vďaka zmene koeficientu bude už musieť každý mesiac do poisťovne posielať 72,91 eura. Po zmene koeficientu bude aj menej ľudí môcť platiť minimálne odvody. V súčasnosti platia najnižšie možné odvody tí živnostníci, ktorých zisk v roku 2011 nepresiahol 8 960,40 eura. Od januára budúceho roku budú môcť minimálne odvody platiť len tí ľudia, ktorých zisk v roku 2012 nebol vyšší ako 7 728 eur.

Koľko peňazí majú podnikatelia v budúcom roku platiť do zdravotnej poisťovne, sa dozvedia z ročného zúčtovania. „Živnostníci vedia už dnes, aké budú uhrádzať preddavky na verejné zdravotné poistenie. Túto informáciu sme im zasielali v ročnom zúčtovaní za rok 2012,“ tvrdí hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová.

Naopak, Sociálna poisťovňa podnikateľom neoznamuje novú výšku odvodov, ale každý si musí sám zistiť, či má platiť viac, alebo nie. „Sociálna poisťovňa musí rešpektovať platný zákon – zatiaľ túto povinnosť nemá, ale ak sa zákon zmení, bude to Sociálna poisťovňa v danom rozsahu v praxi rešpektovať,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. V súčasnosti je v parlamente novela zákona o sociálnom poistení, ktorá by mala zaviesť, že Sociálna poisťovňa bude musieť živnostníkom novú výšku odvodov oznamovať. Poisťovňa má však na svojej internetovej stránke kalkulačku, kde si každý môže jednoducho vypočítať, koľko má platiť. S výpočtom môžu pomôcť aj pracovníci v pobočkách.

Do Sociálnej poisťovne platia živnostníci poistné na základe príjmu v roku 2012 už od júla tohto roku. V januári sa zmení výška odvodov pre tých ľudí, ktorí si platia poistné z minimálneho alebo maximálneho vymeriavacieho základu. Keďže väčšina ľudí má minimálny vymeriavací základ, budú musieť do Sociálnej poisťovne začať posielať približne o tri eurá viac ako v súčasnosti.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #SZČO