Zamestnanci, živnostníci i dohodári dostanú za odvody dávky

Všetkým zamestnancom musí zamestnávateľ strhávať zo mzdy okrem dane aj odvody na sociálne a zdravotné poistenie. Ďalšie odvody musí za nich platiť aj z vlastných peňazí.

05.10.2013 06:30
zamestnanec, zamestnanci, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak niekto zarába v hrubom 500 eur, firma mu musí z platu strhnúť na odvodoch 65 eur a ďalších 23,49 eura na dani. Jeho čistá mzda preto dosiahne 411,53 eura. Zamestnávateľ však za neho musí na odvodoch zaplatiť ďalších 35,2 percenta z hrubej mzdy, čo je 176 eur. Svojho zamestnávateľa tak tento zamestnanec stojí mesačne 676 eur, z čoho však v čistom dostane len necelých 61 percent. Zvyšných 39 percent pohltia odvody a daň.

Za odvody na sociálne poistenie majú zamestnanci, ale aj dohodári a živnostníci nárok na dávky. Zo Sociálnej poisťovne môžu získať starobný dôchodok, predčasný dôchodok, nemocenskú dávku, ošetrovné, materské či dávku v nezamestnanosti. V prípade, že sa im stane pracovný úraz, môžu zase získať niektorú z dávok úrazového poistenia.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Od čoho závisí dôchodok zo Sociálnej poisťovne.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Získať dávky možno vždy až po splnení podmienok. Pre každú dávku pritom existujú iné podmienky. Kto chce napríklad získať starobný dôchodok, musí najskôr dovŕšiť dôchodkový vek a zároveň odpracovať aspoň 15 rokov. V prípade nemocenskej dávky pri zamestnancoch stačí, ak sa stanú práceneschopnými počas obdobia nemocenského poistenia alebo sedem dní po jeho zániku. Žena, ktorá chce získať materské, musí byť zase nemocensky poistená minimálne 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom.

„Nárok na dávku v nezamestnanosti má podľa zákona uchádzač o zamestnanie, ktorý splnil zákonom stanovené podmienky nároku na túto dávku. Základnou podmienkou je, že musí mať 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných troch rokoch,“ vraví hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Keďže živnostníci nie sú povinne poistení pre prípad nezamestnanosti, nárok na túto dávku im vznikne len v prípade, že si toto poistenie budú platiť dobrovoľne. „Na samostatné dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti sa môže prihlásiť len samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá je povinne nemocensky a povinne dôchodkovo poistená, a to aj v prípade, ak má prerušené poistenie z dôvodu ošetrovania blízkeho príbuzného a starostlivosti o dieťa a v období, v ktorom má nárok na rodičovský príspevok a súčasne nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,“ hovorí Višváder.

Keďže od januára tohto roku platia povinné odvody už aj ľudia pracujúci na dohodu, vzťahuje sa aj na nich možnosť získať dávky zo sociálneho poistenia. Platia pre nich pritom rovnaké pravidlá ako pre riadnych zamestnancov. Príjem z dohody sa im už započíta aj do dôchodku. Dohodári môžu získať dávky len z toho poistenia, na ktoré im zamestnávateľ strháva odvody. Ak napríklad pracuje na dohodu starobný dôchodca, zamestnávateľ mu nestrháva odvody na nemocenské poistenie ani na poistenie v nezamestnanosti. Preto nemá nárok ani na nemocenskú dávku, ošetrovné či dávku v nezamestnanosti. Naopak, keďže platí dôchodkové poistenie, môže po skončení zamestnania požiadať o zvýšenie svojho dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #sociálne dávky