Susedia sa snažia privlastniť si časť môjho pozemku

Vlastním rodinný dom, dlhodobo však žijem na inom mieste. Dom sa snažím predať, odkedy som však odišla, susedia neoprávnene chodia na pozemok, vymeriavajú s geodetom. Mala som s nimi problém, odkedy sme sa tam nasťahovali, ale podľa správy katastra je všetko v poriadku. Po mojom odchode sa snažia privlastniť si časť môjho pozemku. Ako mám riešiť situáciu? Majú právo tam chodiť? Čo mám robiť, ak to tam neprávom oplotia?

09.10.2013 06:30
pozemok, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa ustanovení Občianskeho zákonníka má vlastník právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje. Ochrany vášho vlastníckeho práva k nehnuteľnosti sa môžete domáhať na obci (obecný úrad, mestský úrad). Obec môže zásah do vášho vlastníckeho práva zakázať, a v prípade, ak týmto zásahom dôjde k poškodeniu vášho majetku, môže obec uložiť, aby bol obnovený predošlý stav (stav pred zásahom do vlastníckeho práva).

Ak by vaši susedia neoprávnene oplotili váš pozemok, prípadne na ňom postavili inú stavbu, dopustili by sa zriadenia neoprávnenej stavby. Neoprávnenou stavbou je zo zákona stavba postavená na cudzom pozemku. Podľa zákonného ustanovenia, ak si niekto zriadi stavbu na cudzom pozemku, hoci na to nemá právo, môže súd na návrh vlastníka pozemku rozhodnúť, že stavbu treba na náklady stavebníka (osoby, ktorá stavbu postavila) odstrániť.

Nakoľko však chodia vaši susedia na váš pozemok niečo vymeriavať spolu s geodetom, bolo by dobré si overiť súlad skutočného stavu vášho pozemku s jeho zákresom v katastri nehnuteľností. Odporúčame teda preveriť si, či sa zhoduje reálny stav vášho pozemku so zákresom tohto pozemku v katastri, či sa zhodujú hranice jednotlivých susedných pozemkov, či tam nie sú nejaké odchýlky a nezrovnalosti, prípadne si objednať vlastného geodeta, ktorý by pozemok opätovne premeral.

Zdroj: e-pravo.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #susedské spory