Rodiny s deťmi dostanú viac peňazí

Viac ako 143-tisíc rodičov, ktorí poberajú rodičovský príspevok, a takmer 680-tisíc rodín s viac ako miliónom detí dostanú od januára viac peňazí. V júli totiž vzrástlo o 1,8 percenta životné minimum, ktoré má vplyv na výšku niektorých rodinných dávok, okrem iného aj na výšku rodičovského príspevku či prídavku na dieťa.

18.10.2013 06:30
deti, prídavky, rodina, rodičia, rodičovský Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Rodičovský príspevok sa tak od začiatku budúceho roka zvýši o 3,60 eura na 203,20 eura. Rovnako sa percentuálne zvýši aj prídavok na dieťa. Pôjde o zvýšenie o 0,42 eura na 23,52 eura.

So zvýšením výdavkov na podporu rodiny počíta aj návrh rozpočtu na budúci rok. Celková podpora rodiny predstavuje výdavky v sume 737 miliónov eur, čo oproti roku 2013 predstavuje nárast o 8,86 milióna eur. Prevažnú časť výdavkov pritom predstavuje prídavok na dieťa a rodičovský príspevok.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Čo môžu dostať rodičia od úradov práce.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Na prídavok na dieťa je na budúci rok vyčlenených 321 miliónov eur, čo je oproti tomuto roku nárast o 643-tisíc eur, pričom sa zohľadňuje vývoj v počte detí a povinná valorizácia dávky vo väzbe na životné minimum. Na rodičovský príspevok sa počíta so sumou 361 miliónov eur, čo je nárast v porovnaní s týmto rokom o 6,52 milióna eur.

Ak žena, ktorej sa narodí dieťa, spĺňa podmienku materského, toto dostáva 34 týždňov, pričom jej Sociálna poisťovňa vypláca 65 percent z platu. Ak naň nárok nemá, alebo uplynula doba jeho nároku, úrad práce, sociálnych vecí a rodiny jej začne vyplácať rodičovský príspevok. Ten od januára vzrastie zo sumy 199,60 eura mesačne na 203,20 eura. „Ak rodič zabezpečuje starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25 % na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne,“ povedal Peter Zeman, hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Rodičia dvojčiat od januára dostanú namiesto 249,50 eura 254 eur, rodičia, ktorí majú trojčatá, budú mať mesačne 304,80 eura.

Zmenu, ktorú rezort práce chystal, napokon vláda neschválila. „Novela zákona už neobsahuje pôvodný zámer neposkytovať rodičovský príspevok pracujúcim matkám,“ povedala Barbora Petrová z tlačového oddelenia rezortu práce. Štátny tajomník Jozef Burian totiž navrhoval, aby sa vyplácal iba rodičom, ktorí pracovať nebudú.

Naďalej platí, že rodič môže popri jeho poberaní pracovať, pričom môže starostlivosť o dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby alebo môže dieťa umiestniť v jasliach či v škôlke. „Rodičovský príspevok je štátna sociálna dávka, ktorou štát prispieva rodičovi starajúcemu sa o dieťa do veku troch, v prípade nepriaznivého zdravotného stavu dieťaťa do veku 6 rokov,“ vysvetlil Zeman.

Ďalšou dávkou, ktorú čaká zmena, je prídavok na dieťa. Tá sa zvýši zo súčasných 23,10 na 23,52 eura. „Deti, ktoré už dosiahli vek 16 rokov, musia doložiť každý rok potvrdenie o návšteve školy. Najdlhšie je možné vyplácať prídavok na dieťa do 25 rokov veku dieťaťa, ale len vtedy, ak takéto dieťa pokračuje v štúdiu na vysokej škole a len v prípade, ak nepresiahnu štandardnú dĺžku štúdia prvého a druhého stupňa,“ povedal Zeman.

Príplatok k prídavku na dieťa dostávajú tí rodičia, ktorí nepracujú a nemajú priznaný daňový bonus na dieťa a sú poberateľmi starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70 percent, výsluhového dôchodku po dovŕšení veku na starobný dôchodok alebo dôchodku v cudzine. Príplatok porastie z 10,83 eura mesačne na 11,03 eura.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok