Mám nárok na odchodné?

Dôchodkový vek dovŕšim 9. 12. 2013. V tomto termíne požiadam Sociálnu poisťovňu o dôchodok. Pracovnú zmluvu však neukončím, lebo chcem ešte jeden rok pracovať. Čiže budem poberať dôchodok aj ďalej pracovať. Chcela by som vedieť, či mám nárok na odchodné a kedy by som mala oň požiadať. U zamestnávateľa pracujem 20 rokov. Katarína Ďuriančíková

21.10.2013 14:27
senior, dôchodok, mzda, výplata, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Len čo skončíte prvýkrát pracovný pomer po vzniku nároku na dôchodok a po požiadaní o jeho poskytnutie, vzniká vám nárok na odchodné vo výške vášho priemerného mesačného zárobku.

Žiadosť o odchodné môžete podať už v okamihu, keď viete, kedy sa vám pracovný pomer skončí, samozrejme s tým, aby vám bolo vyplatené ku dňu skončenia pracovného pomeru spolu s poslednou mzdou. Žiadosť o odchodné však nie je podmienkou jeho vyplatenia, ale odporúča sa ju podať.

Nevýhodou odchodného oproti mzde, plate, inej odmene za prácu a odstupnom je to, že nie je vymenovaná v skutkovej podstate trestného činu nevyplatenia mzdy a odstupného podľa § 214 Trestného zákona a tak v prípade jeho nevyplatenia ste odkázaná len na žalobu o vyplatenie odstupného a nemôžete sa domáhať trestného stíhania štatutárneho orgánu zamestnávateľa.

Odpovedal: Branislav Fridrich z právnickej kancelárie Fridrich Paľko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odchodné