Rodičovský príspevok sa sprísni

Od začiatku budúceho roka sa sprísnia podmienky pre poskytovanie rodičovského príspevku najmä v prípadoch, kde je starostlivosť rodičov o staršie deti nedostatočná, alebo je ich výchova ohrozená. Vyplýva to z novely zákona o rodičovskom príspevku, ktorú schválil parlament.

24.10.2013 13:03
rodina, dieťa, dávky, sociálne, sociálny,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rodičovský príspevok nedostanú tí rodičia, ktorým z osobnej starostlivosti bolo odňaté staršie dieťa vo veku do troch rokov alebo do šesť rokov, ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav a na zabezpečenie starostlivosti o toto dieťa úrad práce, sociálnych vecí a rodiny už poskytuje rodičovský príspevok osobe, ktorej bolo toto dieťa zverené do starostlivosti.

Poslanci strany Smer-SD nepodporili návrh poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS), aby štát poskytoval príspevok na starostlivosť o dieťa, ktorý slúži na preplácanie výdavkov na jasle alebo škôlku, až do obdobia nástupu dieťaťa do školy. Poslanec za SDKÚ-DS Miroslav Beblavý neuspel s návrhom zvýšiť príspevok na starostlivosť o dieťa z terajších 230 eur mesačne na 266 eur. Beblavý zároveň neúspešne navrhoval zjednodušiť dokladovanie využitia príspevku.

Schválená novela zákona neobsahuje pôvodný zámer rezortu práce a sociálnych vecí obnoviť poskytovanie rodičovského príspevku vo vyššej sume tým rodičom, ktorí pred narodením dieťaťa pracovali a platili príspevky na nemocenské poistenie. Všetkým matkám tak bude štát naďalej vyplácať rodičovský príspevok v jednotnej sume. Tá v súčasnosti predstavuje 199,60 eura a od začiatku budúceho roka sa vzhľadom na rast životného minima zvýši na 203,20 eura.

Súčasťou schválenej novely nie je ani návrh neposkytovať rodičovský príspevok pracujúcim matkám. Tento návrh stopol ešte začiatkom júla samotný premiér Robert Fico.

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok