Dobrovoľná dražba je rýchlejšia a lacnejšia ako nútená

Otázky a odpovede o dražbách nehnuteľností.

05.11.2013 10:39
stavebné, sporenie, hypotéka, prenájom, nájom Foto:
Ilustračné foto.
debata

Čo je dobrovoľná dražba?

Dobrovoľná dražba je verejné konanie, ktorého účelom je prechod vlastníckeho alebo iného práva k predmetu dražby (nehnuteľnosti), konané na základe návrhu navrhovateľa. Licitátor sa obracia na vopred neurčený okruh osôb prítomných na vopred určenom mieste s výzvou na podávanie ponúk. Pri tomto verejnom konaní prejde príklepom licitátora vlastnícke alebo iné právo k predmetu dražby na osobu, ktorá urobí najvyššiu cenovú ponuku na kúpu predmetu dražby. Dobrovoľná dražba môže byť aj neúspešná, ak ju licitátor ukončí z dôvodu, že nebolo urobené ani najnižšie cenové podanie na kúpu predmetu dražby.

Aká je odlišnosť medzi dobrovoľnou dražbou a nútenou dražbou exekútorom?

Nútená dražba, ktorú vykonáva exekútor a ktorá podlieha súdnemu konaniu, a dobrovoľná dražba sú odlišné najmä v rýchlosti. Predmet dobrovoľnej dražby je možné vydražiť už v lehote 2 mesiacov od podpisu zmluvy o vykonaní dražby. Odlišné sú aj v nákladoch, ktoré sa hradia výlučne z výťažku dražby, čím navrhovateľovi dražby nevznikajú žiadne neželané náklady navyše. Rozdiel je aj v dražobnej zábezpeke – ak vydražiteľ nezaplatí cenu dosiahnutú vydražením v stanovenej lehote, nastáva takzvané zmarenie dražby a v tom prípade sa použije ním zložená dražobná zábezpeka na úhradu nákladov dražby, istote účastníkov dražby; predmet dražby nie je možné meniť.

Kto je oprávnený poskytnúť predmet dražby do dobrovoľnej dražby?

Predmet dražby môže poskytnúť navrhovateľ dražby, ktorým je: vlastník predmetu dražby, osoba, ktorá vykonáva záložné právo, iná osoba, ktorá je oprávnená navrhnúť vykonanie dražby podľa osobitného zákona.

Kto je oprávnený dražiť na dobrovoľnej dražbe?

Každý účastník dražby, ktorý si splnil povinnosť zložiť dražobnú zábezpeku a ktorého účasť na dražbe nie je vylúčená zákonom č. 527/2002 o dobrovoľných dražbách.

Ako sa určuje cena draženého predmetu?

Dražobník zaistí ohodnotenie predmetu dražby podľa ceny obvyklej v mieste a čase konania dražby. V prípade, ak ide o nehnuteľnosť, podnik, jeho časť alebo o kultúrnu pamiatku, alebo ak je vlastníkom predmetu dražby územný samosprávny celok, alebo orgán štátnej správy, musí byť cena určená znaleckým posudkom, ktorý nesmie byť v deň konania dražby starší ako 6 mesiacov. Vo veciach zákonného záložného práva alebo ak je predmetom dražby, prípadne opakovanej dražby byt alebo dom, v ktorom má dlžník hlásený trvalý pobyt, nemôže byť najnižšie podanie nižšie ako tri štvrtiny hodnoty predmetu dražby určenej znaleckým posudkom a v ostatných prípadoch výkonu záložného práva nižšie ako polovica hodnoty predmetu dražby určenej znaleckým posudkom.

Kedy vydražiteľ nadobúda vlastníctvo k predmetu dražby?

Ak uhradí vydražiteľ cenu, ktorá bola dosiahnutá vydražením, v stanovenej lehote, prechádza ne neho vlastnícke právo k vydraženej veci. Ak sa nespisuje notárska zápisnica osvedčujúca priebeh dražby, dražobník vydá vydražiteľovi písomné potvrdenie o vydražení predmetu dražby. Písomné potvrdenie obsahuje: predmet dražby; predchádzajúceho vlastníka; navrhovateľa dražby; dražobníka; vydražiteľa; doklad, z ktorého je zrejmý dátum a spôsob zaplatenia ceny; dosiahnutej vydražením. Súčasťou tohto potvrdenia je rovnopis zápisnice o dražbe a podpísaný rovnopis oznámenia o dražbe. Ak bol na dražbe prítomný notár, vydražiteľ dostane dve vyhotovenia osvedčeného odpisu notárskej zápisnice. Dražobník zašle po zaplatení ceny predmetu dražby jedno vyhotovenie osvedčeného odpisu notárskej zápisnice spolu s potvrdením o zaplatení príslušnej správe katastra, ak predmetom dražby bol byt, dom alebo iná nehnuteľnosť. Po nadobudnutí vlastníckeho práva vydražiteľom k predmetu dražby je dražobník povinný odovzdať predmet dražby a listiny, ktoré osvedčujú vlastnícke právo a sú nevyhnutné na nakladanie s predmetom dražby alebo osvedčujú iné práva vydražiteľa k predmetu dražby, a vydražiteľ je povinný prevzatie predmetu dražby písomne potvrdiť.

Kedy sa odovzdá výťažok dražby?

Výťažok dražby po uhradení nákladov dražby, po uspokojení pohľadávok záložného veriteľa a po zaplatení ceny dosiahnutej vydražením dražobník odovzdá predchádzajúcemu vlastníkovi predmetu dražby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba