Koľko mám pýtať za pozemok?

Chcel by som predať pozemok: čiastočne zalesnený, vhodný aj na výstavbu. Rozloha je 1 400 m2. Pozemok sa nachádza v rekreačnej oblasti, je umiestený pri hlavnej ceste, je tam prípojka na elektrinu a studňa. Ako stanoviť cenu za predaj?

08.11.2013 13:15
pôda, pozemok, plán, kataster Foto:
Ilustračné foto.
debata

V prvom rade je potrebné získať k pozemku ÚPI – územnoplánovaciu informáciu, podľa ktorej zistíte, na aký účel je možné podľa územného plánu pozemok využiť. Môžete si ju vyžiadať priamo na stavebnom úrade vo vašej obci. Takisto je dôležitý faktor, či sa pozemok nachádza v intraviláne, alebo extraviláne obce. Tento údaj zistíte z aktuálneho listu vlastníctva, ktorý vám vydá príslušná správa katastra.

Čo nájdete na liste vlastníctva k pozemku

List vlastníctva pozostáva z troch častí – A, B a C. V časti A sa dozviete, o aký druh pozemku ide. Možností je niekoľko. Ak je v časti A druh pozemku napísané – zastavaná plocha, ide o stavebný pozemok. Ak je aj pozemok voľný – to znamená bez stavby, tento zápis počíta so zastavaním aj do budúcnosti. Ak je v časti A druh pozemku napísané – orná pôda, záhrada či vinica – takisto môže slúžiť na výstavbu. Tento údaj sa však dozviete z už spomínanej aktuálnej územnoplánovacej informácie, ktorú vydá príslušný miestny alebo obecný úrad. Ak je v časti A druh pozemku napísané – orná pôda, musíte požiadať pozemkový úrad o vyňatie poľnohospodárskej pôdy z pôdneho fondu.

Poľnohospodárska pôda sa delí na kategórie a za toto vyňatie zaplatíte podľa kategórie, ktorú vám na pozemkovom úrade určia. Cena závisí od veľkosti pozemku a kvality pôdy a či sa pozemok nachádza v intraviláne – vo vnútri obce alebo v extraviláne – mimo, resp. za hranicami obce. Na liste vlastníctva je intravilán označený číslom 1 a extravilán je označený číslom 2.

V časti B sa dozviete, kto je skutočným vlastníkom pozemku, prípadne, ak je majiteľov viac, aké veľké sú ich spoluvlastnícke podiely.

V časti C sú zapísané ťarchy, ktoré na nehnuteľnosti – pozemku viaznu. Skontrolujte si, či pozemok nie je založený v prospech tretej osoby alebo banky alebo na pozemku neviaznu vecné bremená – napríklad predkupné právo alebo právo prechodu.

Otázka ceny je vždy veľmi individuálna a záleží na ponuke a dopyte v danej lokalite. Určite ma vyššiu hodnotu pozemok, na ktorom môžete postaviť rodinný dom, ako pozemok, kde je výstavba nejakým spôsobom obmedzená.

Odpovedala: Natália Šultysová, realitná kancelária Bonom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky