Kto dostane dom po smrti obdarovaného?

Otázky a odpovede o darovaní nehnuteľností.

20.11.2013 10:24
dar, hypotéka, stavebné, dom, nehnuteľnosť,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Vydatá dcéra chce spolu s manželom darovať byt, ktorý majú v osobnom vlastníctve, len jednému z rodičov. Komu pripadne dom po smrti obdarovaného? Dostane ho jeho syn z predošlého manželstva?

Podľa Občianskeho zákonníka je „vlastník v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním“. V zmysle uvedeného ustanovenia môže dcéra spolu s manželom darovať nehnuteľnosť jednému z rodičov. V prípade úmrtia obdarovaného a za predpokladu, že by nezanechal závet, by došlo k dedeniu zo zákona. V zmysle Občianskeho zákonníka: „V prvej skupine dedia poručiteľove deti a manžel, každý z nich rovnakým dielom“ a „maloletým potomkom sa musí dostať aspoň toľko, koľko robí ich dedičský podiel zo zákona, a plnoletým potomkom aspoň toľko, koľko robí jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný, ak nedošlo k vydedeniu uvedených potomkov.“ V zmysle uvedeného, v prípade úmrtia obdarovaného by dedilo aj dieťa pozostalého manžela z predchádzajúceho manželstva.

Rodičia chcú dcére darovať byt. Aké poplatky zaplatia?

Správny poplatok za návrh na vklad do katastra nehnuteľností predstavuje sumu 66 eur, v prípade ak požiadate o zrýchlený vklad vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností je správny poplatok 266 eur. Spolu s návrhom na vklad je potrebné priložiť i dve vyhotovenia darovacej zmluvy, pričom podpisy darcov je nutné úradne osvedčiť na každom z týchto dvoch vyhotovení.

Otec tesne pred smrťou podpísal darovaciu zmluvu u notára. Po roku prebehlo dedičské konanie, pri ktorom všetko zdedila jeho dcéra. Od dedičského konania už uplynul rok, od smrti otca dva roky. Môže obdarovaný dať návrh na zápis do katastra, aj keď všetko zdedila dcéra? Má darovacia zmluva platnosť?

Darovacia zmluva môže byť platná, ale príslušná správa katastra by návrhu na vklad vlastníckeho práva v tejto veci nemala vyhovieť, keďže prevodca – darca stratil spôsobilosť byť subjektom práv a povinností. Vlastnícke právo k nehnuteľnostiam na základe zmluvy sa nadobúda až dňom nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia príslušnej správy katastra o povolení vkladu vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam do katastra nehnuteľností. V zmysle uvedeného príslušná správa katastra by mala takéto vkladové konanie zastaviť.

Rodičia prepísali byt na dcéru darovacou zmluvou s tým, že tam majú doživotné právo bývania. Dcéra má v pláne sa vydať a nasťahovať sa s manželom do bytu. V prípade, že po uzavretí manželstva sestra zomrie, kto dedí byt? Zdedia byt späť rodičia?

Keďže byt nadobudla dcéra pred uzavretím manželstva a k tomu ešte darovacou zmluvou, takýto byt nepatrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). V prípade, že zomrie po uzavretí manželstva, prichádzajú do úvahy dve možnosti, ak sa bude dediť zo zákona. Ak pôjde o bezdetné manželstvo, budú ako dedičia prichádzať do úvahy rodičia a jej manžel, ktorému patrí vždy aspoň polovica dedičstva. Ak budú z manželstva pochádzať deti, v tom prípade budú ako dedičia prichádzať deti a manžel, pričom každému z nich bude patriť rovnaký podiel. Aj v týchto prípadoch prichádza do úvahy, aby dedičia v rámci dedičského konania uzavreli dedičskú dohodu, v ktorej sa určí, ktorá vec pripadne ktorému z dedičov. V prípade, že dcéra chce, aby tento byt po jej smrti nadobudli rodičia, mala by spísať závet a tento byt odkázať pre prípad smrti jej rodičom. Treba však mať na pamäti, že ak sa počas manželstva narodia deti, sú neopomenuteľnými dedičmi, ktorí môžu napadnúť takýto závet čiastočnou neplatnosťou a dosiahnuť tak, aby napriek závetu nadobudli spoluvlastnícky podiel k bytu. Manžel však neopomenuteľným dedičom podľa zákona nie je.

Rodičia darovali synovi polovicu z domu. Ako sa bude dediť po ich smrti, keď syn má ešte dvoch súrodencov? Bude mať obdarovaný nárok na časť zo zostávajúcej polovice domu?

Podľa Občianskeho zákonníka a pri vyrovnaní dedičstva prihliada na všetko, čo dedič dostal od poručiteľa bezodplatne za jeho života okrem obvyklého darovania. Dedičský podiel bude podľa tohto 1/3 z polovice domu, rovnako ako 1/3 zo všetkého ostatného majetku poručiteľa v čase jeho smrti. Pri vyrovnaní dedičstva sa však z hodnoty dedičstva odpočíta hodnota darov (teda aj polovica domu), pričom sa berie hodnota v čase darovania (v da­rovacej zmluve je preto dobré vyčísliť hodnotu daru). Výsledkom môže byť, že skutočný podiel na dedičstve, ak predmetom dedenia nebude ďalší majetok,  po vyrovnaní bude menší ako šestina domu alebo nebude žiadny podiel. V rámci vyrovnania dedičstva obdarovaný nemusí čokoľvek z prijatého daru dať ostatným dedičom.

Zdroj: JUDr. Alena Kováčová, webpravnik, byty.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie